Bojne ladje

Evropska unija bi v Rdeče morje poslala najmanj tri rušilce ali fregate

S.R.
11. 1. 2024, 21.08
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 21.32
Deli članek:

Bo Evropska unija zaradi vztrajnih napadov jemenskih hutijevcev na trgovska plovila v Rdeče morje poslala bojne ladje?

Profimedia
Bojna ladja francoske mornarice FS Jean Bart.

»Da bi bili učinkoviti, bi moral cilj oblikovanja sil vključevati najmanj tri rušilce ali fregate z zmogljivostmi za različne misije za najmanj eno leto,« pri čemer bi morali imeti tudi »zmogljivosti zgodnjega opozarjanja z zraka« in »satelitsko podporo,« je po poročanju časnika EUobserver v predlogu zapisala Evropska služba za zunanje delovanje (ESZD). Bruseljski Politico medtem poroča, da je ESZD v dokumentu med drugim predlagala vzpostavitev »nove operacije EU,« ki bi delovala na širšem območju med »Rdečim morjem in Perzijskim zalivom.« Natančna velikost in sestava operacije v dokumentu sicer ni navedena. Po predlogu ESZD bi to določili šele po nadaljnjem operativnem načrtovanju, ladje pa bi v Rdeče morje poslali do konca februarja.

Gre za odziv na dogajanje v Rdečem morju, kjer uporniški hutijevci v znak podpore Palestincem v Gazi napadajo tovorne in trgovske ladje, kar močno vpliva na mednarodno trgovino, stabilnost na mednarodnih trgih in posledično na gospodarske razmere v posameznih državah.

Decembra so posebno operacijo Prosperity Guardian, v katero se je doslej domnevno vključilo 20 držav, začele že Združene države. Evropska unija je sprva predlagala, da bi za varnost v Rdečem morju poskrbeli v okviru že obstoječe vojaške operacije Atalanta, ki je namenjena odvračanju, preprečevanju in zatiranju piratstva in oboroženih ropov pred somalijsko obalo, a je temu nasprotovala Španija. Španske oblasti so sicer navedle, da bi bile pripravljene podpreti kakšno novo operacijo.