Športna prireditev

Kranjskogorski turizem z odprtimi rokami sprejema Zlato lisico

A.S./STA
4. 1. 2024, 14.30
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 14.41
Deli članek:

V Kranjski Gori so veseli, da v letošnji zimi tradicionalnim velikim tekmovanjem znova dodajajo tudi Zlato lisico. Tokrat so se nanjo lahko bolje pripravili, saj iz Maribora ni bila preseljena tik pred zdajci tako kot v minulih letih.

Luka Vovk
V Kranjski Gori je vse pripravljeno na jubilejno 60. tekmovanje alpskih smučark za Zlato lisico.

Kranjska Gora je že večkrat gostila Zlato lisico, v minulih letih zaradi pomanjkanja snega na mariborskem Pohorju celo petkrat zapored. Letos, ob 60. jubileju Zlate lisice, pa Kranjska Gora ne služi kot nadomestna temveč je postala domicilna lokacija za tekmovanje svetovnega pokala alpskih smučark.

Nad samim terminom sicer niso najbolj navdušeni, saj bi bila v tem času Kranjska Gora tudi sicer dobro zasedena

"Nam je v izreden ponos, da Zlata lisica ostaja v Kranjski Gori," je izpostavil direktor največjega kranjskogorskega turističnega podjetja Hit Alpinee Milan Sajovic. "Za nas konkretno in za celotno destinacijo to predstavlja velik doprinos v turizmu in gostinstvu. Nenazadnje so prav športne prireditve tisto, kar je pomagalo Kranjsko Goro postaviti na zemljevid smučarskih destinacij," je pojasnil.

Velik doprinos tekmovanja zlasti turističnemu gospodarstvu vidi tudi kranjskogorska županja Henrika Zupan. "Vse te velike športne prireditve, ki se dogajajo v naš občini, so dejansko velika promocija Kranjske Gore in tudi Slovenije. To je nekaj, česar ni možno plačati in kar ponese naše kraje v svet," je poudarila.

Vendar pa je Zlata lisica za Kranjsko Goro le še en dodaten dogodek v nizu velikih zimskim športnih dogodkov, ki jih gosti vsako leto. "Predstavljam si, da je Zlata lisica zelo velik dogodek predvsem za Maribor, tako kot je za nas Planica. Pri nas se Zlata lisica morda ne odvija kot praznik, pač pa kot dodatna športna prireditev," je pojasnila županja.

Tudi letošnji termin za Kranjsko Goro ni najbolj posrečen, saj se odvija v enem od turističnih vrhuncev zimske sezone. V nekaterih državah božično-novoletne počitnice namreč še vedno trajajo. V Kranjski Gori bo tako tudi ta konec tedna, ko se bodo najboljše slalomistke in veleslalomistke na svetu pomerile na podkorenski strmini, še veliko Hrvatov in Srbov, pa tudi Italijanov in drugih gostov.

Kljub vsemu bo Zlata lisica dodatno prispevala k prometu v gostinstvu in turizmu. "Bolje je imeti Zlato lisico v dobro zasedenem terminu, kot pa je sploh ne imeti," je poudaril Sajovic. Zaradi tekmovanja si obetajo nekaj sto nočitev, pomembne pa so tudi spremljajoče aktivnosti z bogatim zabavnim programom tako v ciljni areni v Podkorenu kot v centru Kranjske Gore.

Kot je izpostavil Sajovic, je bila letos sama organizacija za Hit Alpineo, ki običajno gosti smučarske ekipe, veliko lažja, saj ni šlo za selitev tekmovanja iz Maribora tik pred zdajci, le teden ali dva pred tekmovanjem, tako kot je bilo minula leta. "Za tekmovanje smo tokrat izvedeli devet ali deset mesecev vnaprej, prihodnja leta pa se bomo lahko začeli pripravljati še prej, kar je pozitiven podatek z vidika organizacije in kapacitet," je pojasnil.

Ker Zlata lisica prihaja v reden kranjskogorski koledar, je Sajovic prepričan, da bo še bolje sprejeta tudi med domačini, ki so jo po njegovem mnenju sicer že posvojili. V. d. direktorja Turizma Kranjska Gora Luka Vrančič pričakuje, da bo ciljna arena polna, deloma zaradi športnega, deloma tudi zaradi zabavnega programa. Pod Vitrancem bodo nastopili Magnifico in Čuki, V Kranjski Gori pa Mambo Kings.

Upa, da bodo k ogledu tekmovanja uspeli privabiti tudi večdnevne goste, ki ta čas bivajo v Kranjski Gori. "Predvsem bi si želeli, da obiskovalci v tem obdobju doživijo Kranjsko Goro v najlepši luči in domov odidejo s super izkušnjo, ki jo vrhunsko tekmovanje ponuja," je poudaril Vrančič, ki je prepričan, da Zlata lisica predstavlja izjemno priložnost za kranjskogorski turizem.

Posebej so v turizmu veseli, da se velike športne prireditve vrstijo preko cele zime. Zlati lisici bo v začetku februarja sledilo mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Po zaključku zimskih šolskih počitnic bo 9. in 10. marca Kranjska Gora gostila najboljše alpske smučarje na 63. Pokalu Vitranc. Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih pa se bo v Planici odvilo med 21. in 24. marcem.