Obilne padavine

Foto: Na severu Evrope prometni kaos, v snegu obtičalo na stotine vozil

S.R.
4. 1. 2024, 12.50
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 14.25
Deli članek:

Po nočnem kaosu je na cestah ostalo zapuščenih veliko osebnih in tovornih vozil. Intervencijske službe čaka obilica dela. Na Finskem, Švedskem, Danskem, Norveškem sta velike težave povzročila polarni mraz in obilno sneženje.

Profimedia
Snežne razmere na švedskih cestah.

Sever Evrope se je z novim letom znašel v primežu hudega mraz. Temperature so se ponekod spustile tudi pod minus 40 stopinj Celzija, zdaj pa so bili deležni še izdatne snežne pošiljke. Zaradi močnega sneženja, poledenelih cestišč in močnih vetrov je v Skandinaviji in na Finskem noč minila v znamenju povsem kaotičnih prometnih razmer.

Profimedia
Snežne razmere na Švedskem.

Na cestah je obtičalo na stotine vozil, na jugu Švedske je morala na teren celo vojska, ki je s pomočjo goseničnih vozil do ujetih vozila hrano in vodo, pomagali pa so tudi pri evakuaciji. Po navedbah pristojnih bo zaradi razmer del glavne prometnice Trelleborgom in Norrköpingom, tako imenovane »evropske poti,« zaprt kar do petka. Na tej cesti je namreč obtičalo veliko število tovornih vozil, ki so jih vozniki ob evakuaciji seveda zapustili. Na cesti je ostalo tudi veliko število zapuščenih osebnih vozil, ki jih intervencijske službe niso uspele rešiti iz zagate. Skupno naj bi se v zagati znašlo kar približno 1000 vozil. Pristojne službe so danes evakuacijo sicer uspešno zaključile, po zadnjih informacijah pa ostaja ujetih le še nekaj tovornjakov.

Profimedia
Na tako imenovani evropski poti na Švedskem samevajo tovornjaki.

Na Danskem je prvič po letu 2011 ponekod zapadlo tudi do pol metra snega, blizu Aarhusa na vzhodu države je nekaj voznikov obtičalo v snežnem zametu na avtocesti. Na Norveškem pa je bilo zaradi snega odpovedanih veliko vlakov, ponekod so zaprte šole. Padlo je tudi več temperaturnih rekordov, poroča STA.

Na severu Švedske so v noči na sredo zabeležili najnižjo temperaturo v zadnjih 25 letih, ko se je živo srebro spustilo do 43,6 stopinje Celzija pod ledišče. Na severu Norveške so se ponoči temperature spustile do 41,6 stopinje Celzija pod ničlo, na severovzhodu Finske pa so prav tako podrli rekord z 42,1 stopinje pod ničlo, še poroča STA.

Profimedia
Snežne razmere na Švedskem.