Kaj pa sneg?

Arso: Vremenska situacija se bo konec tedna izraziteje spremenila

S.R.
4. 1. 2024, 14.06
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 14.06
Deli članek:

Konec tedna nas vendarle čaka vremenski preobrat. Da se vrača »bolj zimsko vreme,« so namreč danes napovedali tudi meteorologi Agencije RS za okolje (Arso).

Bobo
Konec tedna bo postregel z obilico padavin, a zaenkrat kaže, da bodo nižine deležne predvsem dežja.

Že včeraj smo poročali, da se nakazuje prihod zime in temperatur pod ničlo. Mraz bo v prste zagrizel šele naslednji teden, konec tega tedna pa utegne biti precej bolj pester. Kot so danes pojasnili pri Arsu, je mogoče zaslugo za trenutno toplo vreme pripisati dotoku toplega in vlažnega zraka iznad Sredozemlja in Severnega Atlantika, a se bo »vremenska situacija prav ob koncu tedna izraziteje spremenila.«

Sneg do nižin? Ne, kaže na obilico dežja ...

Čaka nas oblačen in večinoma deževen konec tedna, pri čemer bo na zahodu in jugu predvidoma začelo deževati že jutri dopoldne, padavine pa se bodo nato čez dan širile proti osrednjim krajem. Suho bo le še na skrajnem vzhodu Slovenije. Snega bo sprva deležno le visokogorje, saj bo meja sneženja vztrajala nekje nad približno 1600 metri. Bo pa dežja veliko. Po napovedih Arsa bo do nedelje zjutraj predvidoma padlo kar »od 30 do 100 milimetrov padavin, največ v zahodnem, južnem in osrednjem delu države.« Trenutno kaže, da se bo meja sneženja v noči na nedeljo sicer približala nižinam, a bodo hkrati slabele padavine. »Še največja verjetnost za sneg po nižinah bo na vzhodu države, kjer se bodo rahle do zmerne padavine zadržale najdlje. Drugod bo ohladitev večinoma prišla prepozno.« so zapisali pri Arsu.

V soboto čez dan se bo že dovolj ohladilo, da bodo snežne pošiljke deležna slovenska sredogorska smučišča. Glede na trenutno prognozo lahko zapade od 10 do 30 centimetrov, v visokogorju pa tudi več kot 50 centimetrov snega. »Če se bodo padavine v vzhodni Sloveniji nadaljevale tudi v noči na ponedeljek, na to namigujejo nekateri scenariji, potem se ga lahko tam nabere za nekaj centimetrov,« so še navedli meteorologi.

Kar zadeva začetek prihodnjega tedna, po napovedih Arsa ne bomo deležni polarnega mraza, bodo pa zaskelele temperature pod lediščem, pri čemer bo po nižinah v notranjosti marsikje temperatura tudi čez dan ostala pod ničlo.