Prosta pot

Bo polarni mraz kmalu objel Slovenijo?

G.G.
3. 1. 2024, 11.03
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 14.45
Deli članek:

Trenutno hladni arktični zrak gospoduje na severu Evrope. Se bo naslednji teden razširil proti jugu in dosegel Slovenijo?

Profimedia
Prizor iz Helsinkov.

Na Švedskem, Finskem in Norveškem je te dni krepko pod lediščem. V Helsinkih so se temperature spustile blizu 20 stopinj pod ničlo, povsem na severu Finske in Švedske pa je živo srebro prvič po koncu leta 2021 zdrsnilo pod minus 40 stopinj Celzija.

V Sloveniji je trenutno še pretirano toplo za ta letni čas, v sredini naslednjega tedna, od torka ali srede, pa bi lahko zima nabrusila svoje kremplje. Poznavalci vremenskih pojavov na portalu Neurje.si s prstom kažejo na dogajanje v stratosferi, na »tako imenovano nenadno segrevanje stratosfere in oslabitvi polarnega vrtinca.« Da ima ta pojav posledice na vremenu pri nas, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Ker se bo nad Veliko Britanijo konec tedna oblikovalo veliko anticiklonalno območje, ki bo »v obliki nekakšnega 'bloka' onemogočalo dovod toplejšega oceanskega zraka nad naše ozemlje,« bo s tem odprta prosta pot za prodor hladnega arktičnega zraka s severa.

Vremenarji na Neurje.si ocenjujejo, da vse kaže na »relativno visoko zanesljivost napovedi do prihodnje srede«, zato je v prihodnjem tednu »zelo verjetno pričakovati celodnevne zmrzali, ob jasnih nočeh pa tudi temperature krepko do -10 °C.« Kako dolgo bo trajala ohladitev, kakšna bo vlažnost, bi lahko padlo tudi kaj snega v drugi polovici prihodnjega tedna, ... vse to pa je še negotovo. Kljub temu pa so si upali zapisati, da se v naslednjem tednu »vrača zima«.