Popolna štiridnevna zapora

Janković: »Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko«

G.G.
3. 1. 2024, 09.11
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 13.04
Deli članek:

Začenja se prva faza gradnje nove avtobusne in železniške postaje v Ljubljani. Ob popolni štiridnevni zapori ceste bodo v četrtek začeli podirati južni del nadvoza nad Dunajsko cesto v Ljubljani.

Bobo
Železniški nadvoz nad Dunajsko cesto.

Obsežna dela na Dunajski cesti bodo vplivala na potek prometa skoraj povsod v Ljubljani.  Že jutri se bodo začela dela na nadvozu nad Dunajsko cesto, zato bo na tem delu popolna zapora trajala do 7. januarja, v tem času pa bo obvoz urejen prek Celovške, Drenikove, Samove in Tivolske ceste ter v obratni smeri. Pešci bodo preusmerjeni prek železniškega podhoda.

Da bo v času prenove gibanje v tem delu oteženo, je opozoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. »Ocenjujem, da bo na tem delu prometna konica praktično cel svetli del dneva. Bomo videli, mogoče pa nas čaka presenečenje in bomo spoštovali navodila ter se poskušali izogibati temu delu mesta,« je dejal in dodal: »Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko.« Pešce in kolesarje je opozoril, naj se ne poskušajo voziti čez gradbišče, saj bi bilo to zelo nevarno. »Naredite tistih 50 korakov več in boste na prišlo na drugo, varno stran,« svetuje Janković. »Tisti, ki bodo prišli s strani Trga Osvobodilne fronte, bodo imeli dve možnosti - ali gredo kolesarji in pešci v podhod, ki jih pripelje na Vilharjevo cesto, ali pa gredo obvezno čez križišče čez pešprehod proti Tivolski cesti. Tam bo eden od pasov na cestišču širok tri in pol metre, ograjen z betonskimi ograjami in razdeljen na dva dela, kjer bodo lahko hodili pešci in vozili kolesarji,« je pojasnil.

Druga faza

V drugi fazi, od naslednjega ponedeljka do 21. februarja, bosta urejena dva vozna pasova v smeri sever in dva v smeri jug. Ostala bo polna zapora obeh pločnikov, s tem da bodo na zahodni strani vzpostavili koridor za pešce in kolesarje. V naslednji fazi, predvidoma do konca marca, bodo odprli še dva dodatna pasova, tako da bosta ostala popolnoma zaprta pločnika, trije vozni pasovi po Dunajski cesti pa bodo prevozni. Od aprila do 26. junija bodo ostale še delne zapore pločnikov. Po tem datumu se bodo vse zapore ponovile zaradi izvedbe del na severni strani nadvoza.

Bobo
Obnova železniškega nadvoza na Dunajski cesti.

Kje bo prihajalo do zastojev?

S Policijske uprave Ljubljana opozarjajo, da bo zagotovo prihajalo do zastojev tako na Dunajski cesti kot tudi na vpadnicah v mesto. Ker pričakujejo, da bodo vozniki iskali druge "bolj prevozne" poti, se bodo najverjetneje zastoji pojavili tudi tam, kjer jih sedaj ni bilo v takšni meri. »Predviden obvoz bo potekal po Tivolski cesti, Celovški cesti in Drenikovi cesti, nazaj na Dunajsko cesto. Najverjetneje pa se bodo vozniki preusmerili tudi na Trg OF, mimo Kolodvora, na Masarykovo cesto in Šmartinsko cesto.Vsem voznikom svetujemo, naj v navedenem obdobju v največji meri za prihod v mesto Ljubljana uporabljajo javna prevozna sredstva. Če to ni mogoče, naj se pravočasno odpravijo na pot, saj lahko pričakujejo, da bodo od januarja dalje, za pot v mesto potrebovali več časa kot do sedaj,« svetujejo policisti.

Ta teden sicer ni pričakovati hujših zastojev, saj je del vozačev še na dopustu. Bo pa povečan promet na predvidenh obvozih. V drugi fazi se predvideva, da bodo vozniku večinoma uporabljali utečene poti v mesto, zato bo povečan promet v običajnih jutranjih in popoldanskih konicah.

Bobo
Železniški nadvoz nad Dunajsko cesto.

V križiščih bodo pomagali policisti

V času obnove bodo dodatni policisti pomagali pri urejanju prometa v kritičnih križiščih. Po oceni policije bodo to naslednja križišča: Bavarski dvor, Ajdovščina, Topniška-Šmartinska-Vilharjeva, Celovška-Ruska, Dunajska Samova. Če se bo izkazalo za koristno, se bodo policisti, ki jim bodo pomgali redarji, preusmerili v druga križišča. Mestni redarji bodo predvidoma urejali promet v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste.

Policisti poudarjajo, da v večini primerov policisti ne morejo »pospešiti« prometa, saj so pogosto takšni zastoji ravno posledica tega, da je povečan promet prav v vse smeri, ki vodijo iz določene lokacije. »V primerih, ko križišča ne zmorejo več "požirati" prometa v vse smeri, se bolj obremenjena smer prometa zaustavi, pri čemer vozila, ki sicer v križišče zapeljejo pri zeleni luči, nato ob zamenjavi luči na semaforju ne morejo pravočasno sprazniti križišča. Posledično ne morejo skozi križišča niti tisti vozniki, ki prihajajo iz drugih smeri in je pot za smer njihove vožnje prosta. Tako vozniki še podaljšajo zastoje. Policisti v takih primerih ne izklapljajo semaforjev, temveč v križišču zgolj nudijo asistenco semaforju, tako da ustavijo vozila, ki imajo sicer zeleno luč, vendar ob preklopu semaforja na bodo mogla pravočasno sprazniti križišča. Glede na izkušnje, prisotnost policista v križiščih vpliva na upoštevanje pravil,« so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

MOL
Prikaz obvozov linij LPP v času popolne zapore na Dunajski cesti (od 4. do 7. 1. 2024).

MOL
4.–7. januar: popolna zapora za ves promet.

MOL
8. januar–21. februar: odprta bosta dva vozna pasova v obe smeri

Bobo
Podvoz pri železniški postaji, Ljubljana, Dunajska cesta, gneča, ulica, avtomobili