Kaj nas čaka konec tedna?

Še pred mrazom prihaja močno sneženje, a snežna meja ostaja uganka

S.R.
3. 1. 2024, 16.27
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 16.27
Deli članek:

Zaenkrat je jasno le to, da nas konec tedna čakajo padavine in da Alpam preti debela snežna odeja. Za kaj več bo treba počakati še kakšen dan, dva, ali pa celo tri.

Bobo
/

V Sloveniji bo za razliko od severa Evrope na mraz, ki pritiče zimi, kot kaže treba počakati na naslednji teden, ko se bo predvidoma odprla pot za prodor hladnega arktičnega zraka s severa, temperature pa se bodo vendarle spustile pod ničlo. Tako nekako namreč ocenjujejo ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si, pritrjuje pa jim tudi modelska napoved vremena za naslednjih deset dni Agencije RS za okolje (Arso). A bo treba še pred tem preživeti konec tedna, ki pa za enkrat ostaja precejšnja uganka.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Na portalu Neurje.si so namreč zapisali, da je »pred nami klasična sinoptična situacija z razvojem genovskega ciklona, ki bo Alpam v soboto in nedeljo prinesel debelo snežno odejo.« Ta sekundarni ciklon, ki bo nad Sredozemljem nastal po petkovem prehodu fronte, bo po njihovih besedah poskrbel za deževje po nižinah ter močno sneženje nad 1500 metrov nadmorske višine. Ob tem gre pričakovati hiter padec meje sneženja, saj bo v soboto k nam v višinah že pričel dotekati hladnejši zrak. Meja sneženja zato utegne v noči na nedeljo že doseči tudi nižine. Ljubiteljski vremenarji sicer priznavajo, da je »situacija zelo neprijazna,« zato bodo s konkretnejšo napovedjo količine padavin in verjetnosti sneženja v nižinah še počakali. Gibanje ciklona namreč zaenkrat ostaja neznanka, vprašljiv pa je tudi čas dotoka hladnega zraka v nižje plasti ozračja.