Tragedija

V Gradcu v požaru na novoletni zabavi umrla 21-letnica, policija sporočila, kaj je pokazala obdukcija

D.K.
3. 1. 2024, 15.27
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 15.28
Deli članek:

Znani so rezultati obdukcije 21-letne žensko iz okrožja Mödling, ki je življenje izgubila v baru Stern-Bar v Gradcu, kjer je na silvestrovo izbruhnil požar.

FB Berufsfeuerwehr Graz
Tragedija v Gradcu

Kot smo že poročali, se je na ulici Sporgasse na novega leta dan zgodila tragedija. Okoli 3.30 zjutraj je zagorelo v vhodnem delu priljubljenega bara Stern. Restavracija je zgorela. Poškodovanih je bilo 21 lokalnih obiskovalcev, nekateri huje. Umrla je mlada ženska, 21-letnica iz okrožja Mödling (Spodnja Avstrija), ki je bila po navedbah avstrijskih medijev verjetno na obisku pri prijateljih v Gradcu.

Nenadoma zagledal plamene

»Vse se je zgodilo tako hitro. Ko sem videl ogenj, sem samo iskal ljudi, da pridejo ven,« poroča 29-letnik iz Gradca. Bil je med tistimi, ki so bili v ponedeljek zjutraj v restavraciji. Nenadoma je zagledal plamene, ni pa slišal močnega poka: "To je lahko tudi zaradi glasbe," je povedal za Kleine Zeitung. Sam je z drugimi gosti stekel do zadnjega izhoda iz restavracije. Drugi gostje so stekli do vhodnih vrat. "Šok je še vedno globok, še vedno moram vse predelati," je dodal.

Močan dim je povzročil kaos in zastrupitev z dimom

Preiskava vzroka požara še poteka. Nekaj ​​prič se je odzvalo pozivu, naj se obrnejo na kriminalistično policijo. Policisti jih bodo sedaj zaslišali enega za drugim. Priče dogodka oziroma osebe, ki so bile neposredno zatem prisotne na kraju požara in lahko posredujejo informacije, še vedno prosijo, da se obrnejo na Štajersko državno kriminalistično policijo na telefonsko številko 059133/60 3333.

Na videoposnetkih na družbenih omrežjih je mogoče videti lokalne obiskovalce s prskalicami. Ta možni vzrok ter druge malomarne ali namerne možnosti podžiga požara še preverjajo in forenzično preiskujejo, so sporočili policisti.

Preddverje lokala je bilo za zdaj opredeljeno kot lokacija izbruha in "kakršen koli tehnični vzrok je trenutno izključen," je povedal preiskovalec. Ali je požar povzročilo malomarno ravnanje z ognjem ali petarda, ni jasno. Ogenj se je žal hitro razširil na pohištvo in okrasne predmete. Preiskovalci preverjajo tudi, ali so bili upoštevani predpisi za evakuacijske poti.

Odrejena obdukcija

Od nesreče naprej sta bili dve osebi na oddelku za intenzivno nego Univerzitetne bolnišnice LKH Gradec z opeklinami tretje stopnje. Da je njuno stanje stabilno, je v sredo sporočila tiskovna predstavnica bolnišnice. Ena od obeh oseb je bila operirana danes, druga bo pa v petek. Obe pa sta utrpeli hude opekline. Dva bolnika sta se zastrupila z dimom in sta sedaj na navadnem oddelku, njuno zdravstveno stanje je sedaj kar dobro. Kmalu bosta lahko zapustila bolnišnico.

Pri sorodnici enega od prizadetih gostov, ki pa ni bila neposredno prisotna pri požaru, temveč je bila zaradi vznemirjenosti prepeljana v bolnišnico zaradi suma srčnega infarkta, je bila prvota diagnoza ovržena. Kot so sporočili, ni utrpela srčnega infarkta, vendar je bila danes še vedno v bolnišnici.

Po navedbah policije naj bi bil še en gost lokala obravnavan v Univerzitetni bolnišnici LKH Gradec in naj bi bil v kritičnem stanju. Ena oseba pa je umrla. Državni tožilec je odredil obdukcijo trupla, ki je pokazala, da je 21-letnica umrla zaradi vdihavanja dima.