Ptuj

Na sojenju Slodnjaku za pomoč pri umoru zaslišali vse priče

J.V./STA
3. 1. 2024, 14.25
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 14.28
Deli članek:

Sodni senat ptujskega sodišča je na sojenju Kristijanu Slodnjaku, ki mu tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju umora Andreja Kirbiša lani v Mostju v občini Juršinci, izčrpal seznam predlaganih prič, zato so danes začeli s prebiranjem listinskih dokazov. Hkrati je senat zavrnil nekaj dodatnih dokaznih predlogov s strani obrambe.

Facebook
Ptujski podjetnik Kristijan Slodnjak; tožilci mu očitajo pomoč pri umoru.

Medtem ko tožilka Janja Bernard Korpar ni imela dodatnih predlogov, pa je z njimi še naprej vztrajala obramba, ki v zapletenem primeru, v katerem še vedno ni znano, kdo je moril, poskuša dokazati, da Slodnjak z vsem skupaj ni imel nič. Da ni storilec, je dokazal z alibijem, je pa tožilstvo mnenja, da je prav on zaradi visokega finančnega dolga do Kidričana naročil umor.

Na današnjem naroku je njegov zagovornik Andrej Kac znova zahteval imenovanje izvedenca za balistiko, čeprav so si novembra ogledali kraj kaznivega dejanja, pa celo vnovičen odhod na teren, ki naj bi ga pred tem uredili tako, kot je izgledal pred poznejšo gradnjo kolesarske steze.

Od sodišča sta zahtevala tudi, da obtoženemu zagotovi ogled še dveh zgoščenk s fotografijami, ki jih je sicer že prejel, a jih je mogoče videti zgolj s priključitvijo na splet, česar pa mu v priporu, kjer je preživel tudi novoletne praznike, niso želeli omogočiti.

Skupaj z zagovornikom namreč med drugim poskušata dokazati, da tri fotografije kraja, na katerem bi se morala srečati in kjer so ga nato našli mrtvega, niso edine tovrstne, ki naj bi jih Kirbiš poslal Slodnjaku ob prihodu na kraj dogodka, pač pa je bila to njegova stalna praksa tudi v komunikaciji z drugimi.

Vesna Lovrec / Večer
Kraj najdbe trupla v kraju Mostje v občini Juršinci.

Trditve tožilstva in ugotovitve kriminalistov poskuša obramba omajati tudi z domnevno spornim belim vozilom na parkirišču pred ptujskim trgovskim centrom v času, ko sta se tja istega dne okoli 13. ure na sestanek pripeljala vsak s svojim avtom. Danes so si skupaj ogledali posnetke varnostne kamere, ki pa je pokazala, da je bil avtomobil na parkirišču že nekaj minut pred njunim prihodom in da je bil tam tudi še vsaj nekaj minut po tistem, ko sta se že odpeljala.

Slodnjak je sodišče prepričeval, da mu je Kirbiš takoj ob prihodu pred trgovski center dejal, da morata čim prej oditi, saj da mu sledijo. Ker posnetek, kjer gre v bistvu za zlepljenko fotografij parkirišča z nekajsekundnimi intervali, njegove zgodbe ni potrdil, sta z odvetnikom Kacem zahtevala, da jim policija priskrbi videoposnetek s parkirišča in vstopno-izstopnega prostora na parkirišče, da bi prišli do registrske številke vozila.

Kac je ob tem opozoril, da je njegov klient posnetek od začetka preiskave zahteval že 22-krat, tudi še v času, ko je s posnetki razpolagala varnostna služba trgovskega centra, pa policija posnetka ni želela izročiti, vse dokler ni bilo prepozno. Slodnjak je vodji kriminalistične preiskave Marku Vehovarju znova očital laži, med drugim tudi trditev na sodišču, da v krogu 50 metrov okoli njunih vozil ni bilo nobenega belega avtomobila.

Kljub vztrajanju od sodnice Bernarde Galun odgovora o tem, ali je video posnetke še mogoče prejeti, nista dočakala, povedala jima je, da imata pravico do pregleda vseh dokazov, ki se nahajajo v sodnem spisu. Senat je ob tem zavrnil predlog imenovanja izvedenca balistike, ki ga je pred časom sicer že odobril, danes pa je zavrnil tudi imenovanje strokovnjaka za fotografije in strokovnjaka za avtomobile, ki bi ugotavljala, ali so bile že omenjene tri fotografije s kraja zločina sploh posnete iz Kirbiševega avtomobila.