Večji mešanec

Pes, ki je pogrizel tri ženske, dobil status nevarnega psa

G.G./STA
3. 1. 2024, 13.08
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 13.11
Deli članek:

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je psu, ki je konec prejšnjega leta v enem dnevu napadel tri ženske v bližini Ajdovščine, podelila status nevarnega psa.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Status nevarnega psa podelijo živali, ko ugrizne prvič. V primeru napada psa brez tega statusa je za njegovega lastnika predvidena globa od 200 do 400 evrov; v primeru napada psa, ki je že napadel in ima zato status nevarnega, pa od 800 do 1200 evrov. Skrbniki nevarnih psov morajo poskrbeti, da je pes na povodcu in nosi nagobčnik, da je zaprt v pesjaku ali objektu ali pa v ograjenem zunanjem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, pri čemer mora biti na vhodu označba z opozorilnim znakom.

Če nevaren pes znova ugrizne, poškodba pa ni posebno huda, mora v naslednjega pol leta na obvezno šolanje, v primeru mladega psa pa mora šolanje končati do dopolnjenega drugega leta starosti, do za Dnevnik pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tečaj mora obiskovati tudi njegov skrbnik, uspešnost šolanja pa preveri komisija. Leta 2022 so odredili šolanje za osem psov, lani za devet.

Šolanje je obvezno tudi za psa skrbnika, katerega prejšnjega psa so v preteklosti že usmrtili zaradi povzročitve smrti ali hude poškodbe. Če pes ne opravi predpisanega šolanja ali je to neuspešno, veterinar odredi njegovo usmrtitev, so še pojasnili na ministrstvu. V zadnjih dveh letih sta bila zaradi ugriza in povzročitve posebno hude poškodbe usmrčena dva psa. V zadnjih 13 letih so sicer v veterinarski upravi pri nas zabeležili tri napade psov, ki so se končali s smrtjo napadenega.

Med Lokavcem in Ajdovščino sta v zadnjih decembrskih dneh dva psa napadla več mimoidočih, ki so zaradi ugrizov potrebovali zdravniško pomoč. Policisti Policijske uprave Nova Gorica so 20. decembra sporočili, da so našli enega od njiju - večjega mešanca z daljšo črno dlako. Ko so ugotovili, kdo je njegov lastnik, so zoper njega ustrezno ukrepali zaradi kršitev določb zakona o zaščiti živali, so tedaj sporočili s PU Nova Gorica.

Drugega psa - gre za manjšo psičko s svetlo rjavo dlako, ki sicer ni bila napadalna, policija še ni našla, so za STA povedali na PU Nova Gorica.