Brutalno

Kadirov bi kaznoval sorodnike kriminalcev, ki so ušli roki pravice, tudi s smrtjo

J.V.
3. 1. 2024, 12.45
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 12.59
Deli članek:

Po besedah čečenskega samodržca ni dovolj, da družina prekine vezi s sorodnikom, ki je storil zločin. Zanj naj prevzamejo tudi odgovornost.

Profimedia
Čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je na nedavnem srečanju z uslužbenci čečenskega ministrstva za notranje zadeve in ruske nacionalne garde postregel z drznim predlogom pregona kriminala: če zločincev ni mogoče prijeti in jih kaznovati, je treba kaznovati njihove sorodnike, v najhujših primerih tudi s smrtjo, poroča Meduza.

Po besedah Kadirova ni dovolj, da družina prekine vezi s sorodnikom, ki je storil zločin. "Ožji sorodniki bi morali vedeti, v kaj je vpleten njihov družinski član, in nositi odgovornost zanj," je med drugim poudaril Kadirov. "Če nekdo posega v javno varnost, naj bo uradnik ali turist, in če storilca ne najdemo, ga ne bomo iskali naprej, njegove svojce pa bomo zagotovo našli. Kot je bilo v navadi že od nekdaj, če je oseba storila hudo kaznivo dejanje in storilca ni bilo mogoče najti, so ubili njegovega brata ali očeta," je pojasnil Kadirov.

Ni sicer prvič, da je Kadirov odkrito pozival k ubijanju. Oktobra lani je organom pregona naročil, naj streljajo na ljudi na nedovoljenih shodih, če se ne bodo odzivali na opozorilne strele. Decembra lani pa je izjavil, da bi bilo dobro, če bi njegov 16-letni sin Adam v priporu ubil, ne samo pretepel Nikito Žuravela, ki mu sodijo zaradi sežiga Korana.