Pogonska goriva

Opolnoči podražitev bencina in dizla

S.R.
3. 1. 2024, 15.56
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 15.57
Deli članek:

Trošarine ostajajo enake, se pa z jutrišnjim dnem za naslednje 14-dnevno obdobje spreminjajo cene najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja.

Sašo Švigelj / M24
/

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, bodo od jutri ob nespremenjenih trošarinah najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja znašale 1,393 evra (prej 1,379 evra na liter) za liter bencina, 1,430 evra za liter dizelskega goriva (prej 1,418 evra na liter) in 1,082 evra za liter kurilnega olja (prej 1,070 evra na liter). To seveda velja za cene na bencinskih servisih izven avtocestnega križa. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Kar zadeva bencin, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen, za liter odšteti približno 1,467 evra, so še pojasnili na ministrstvu. V primeru dizla bi brez regulacije ter oprostitve plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike cena znašala približno 1,517 evra na liter. Liter kurilnega olja bi stal približno 1,218 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva in 0,0694 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: angleško PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.