Prihodek in pol

Plača evropskega poslanca 10.000 evrov, za asistente mesečno 28.000 evrov

Mojca Zemljarič
28. 12. 2023, 06.06
Deli članek:

Naslednje leto bodo volitve v Evropski parlament. Gre za službo, ki je med kariernimi politiki dokaj privlačna in mikavna. Je ena najbolje plačanih funkcij v politiki.

Arhiv Svet24
Evropski poslanci iz Slovenije so: Romana Tomc, Milan Zver (SDS), Matjaž Nemec, Milan Brglez (SD), Irena Joveva, Klemen Grošelj (GS), Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi).

Bruto plača evropskega poslanca je okoli 10.000 evrov mesečno, neto izplačilo je med drugim odvisno od davčne obremenitve v posamezni državi članici. Poleg plače imajo evropski poslanci za opravljanje dolžnosti, ki jim jih nalaga funkcija, na voljo še druge finančne vire. Za mandat poslanca, ki traja pet let, naj bi šlo okoli milijon evrov.

»Poslanci Evropskega parlamenta načeloma prejemajo enako plačo. Od letošnjega julija znaša 9975 evrov bruto; bremenijo jo davek EU in prispevki za zavarovanje, neto izplačilo je 7776 evrov. Države članice lahko plačo obdavčijo tudi z nacionalnimi davki,« so pojasnili v slovenski pisarni Evropskega parlamenta, ki je v Ljubljani. Dodali so podatek, da so plače evropskih poslancev oblikovane glede na plače sodnikov EU, in sicer znašajo 38,5 odstotka plače sodnika EU. Na vprašanje, ali se bodo plače poslancev v prihodnje morebiti povišale (in kdaj), so v pisarni Evropskega parlamenta odgovorili, da se plače načeloma usklajujejo v začetku leta.

4800 evrov za t. i. materialne stroške

Poleg plače dobijo evropski poslanci za opravljanje dolžnosti še finančna nadomestila. Blizu 4800 evrov je mesečno nadomestilo za kritje stroškov, kot so upravljanje poslančeve pisarne, telefonski in poštni računi ter nakup, delovanje in vzdrževanje računalniške, informacijske in telekomunikacijske opreme. Pogoj za izplačilo nadomestila 4800 evrov mesečno oziroma 57.000 letno je, da se poslanec udeleži najmanj polovice plenarnih zasedanj. Če je prisoten na manj kot polovici zasedanj, se mu nadomestilo prepolovi.

Poslancem so v Bruslju in Strasbourgu na voljo opremljene pisarne, v obeh mestih lahko za službena potovanja uporabljajo službena vozila. Prav tako so upravičeni do nadomestil za potne stroške. »Večina sej Evropskega parlamenta, kot so plenarna zasedanja ter seje odborov in političnih skupin, poteka v Bruslju ali Strasbourgu. Poslancem se ob predložitvi dokazil povrnejo dejanski stroški vozovnic za udeležbo na teh sejah. Poleg tega lahko letno prejmejo 4716 evrov za stroške, povezane z opravljanjem funkcije zunaj svoje države, na primer za konference in delovne obiske (potni stroški, stroški nastanitev in dnevnice). Za opravljanje dolžnosti v svoji državi, kot so delovni obiski in konference, prejmejo nadomestilo potnih stroškov.«

Profimedia
Nemčija je država z največ poslanci v Evropskem parlamentu, ima jih 96. Slovenija jih ima osem, Hrvaška 12, Avstrija pa 19.

338 evrov je višina dnevnice

»Parlament izplačuje pavšalno nadomestilo v višini 338 evrov za kritje vseh drugih stroškov, ki jih imajo poslanci v času parlamentarnih dejavnosti, pod pogojem, da svojo prisotnost potrdijo s podpisom na seznamu navzočih. Nadomestilo se prepolovi, če poslanec izpusti več kot polovico poimenskih glasovanj, četudi je na zasedanju prisoten. Za seje zunaj EU dnevnica znaša 169 evrov (potreben je podpis na seznamu navzočih), EU krije tudi stroške nočitev,« so navedli v pisarni Evropskega parlamenta.

Za asistente mesečno 28.000 evrov

Evropski poslanec ima možnost izbire (beri: zaposlitve) pomočnikov. Za ta namen mu Evropski parlament na mesec namenja do 28.000 evrov. »Ta znesek ni razdeljen poslancem, ampak ga kot plačo prejmejo pomočniki, ki izpolnjujejo pogoje in imajo podpisano veljavno pogodbo,« so pojasnili v pisarni Evropskega parlamenta. »Poslanci imajo lahko več različnih tipov pomočnikov. Akreditirani pomočniki, ki delajo Bruslju (oziroma Luksemburgu/Strasbourgu), spadajo neposredno pod upravo parlamenta. Poslanci lahko zaposlijo tri akreditirane pomočnike, pod določenimi pogoji tudi štiri. Lokalni pomočniki pa pomagajo poslancem v državi članici, kjer je bil poslanec izvoljen.« Poslanci imajo lahko skupne pomočnike, tako se stroški njihove plače razdelijo Ni nujno, da so lokalni pomočniki neposredno zaposleni, delo lahko opravljajo kot zunanji izvajalci, torej kot podjetniki ali honorarno. Med pomočniki so tudi pripravniki. Poslanci pa za svoje pomočnike ne morejo zaposliti ožjih sorodnikov.

Poslanci so ob prenehanju mandata upravičeni do začasnega nadomestila, enakovrednega njihovi plači, in sicer po en mesec za vsako leto mandata. Nadomestilo lahko prejemajo največ dve leti.