Rekonstrukcija državnih medijev

Poljska vlada bo v luči prestrukturiranja razpustila javne medije

S.Š./STA
27. 12. 2023, 22.46
Deli članek:

Poljska vlada je danes napovedala razpustitev vseh javnih medijev, ki so veljala za trobila prejšnje konservativne vlade pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS). Kot je pojasnil minister za kulturo Bartlomiej Sienkiewicz, bo vlada tako zagotovila delovanje in prestrukturiranje javnih medijev ter državne tiskovne agencije PAP.

Profimedia
Donald Tusk

Odločitev sledi potezi poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki je v soboto vložil veto na zakon vlade premierja Donalda Tuska, ki bi javnim medijem zagotovila subvencije v višini treh milijard zlotov oziroma 690 milijonov evrov.

Po oceni Dude, ki velja za zaveznika stranke PiS, je vlada namreč kršila ustavo, potem ko je prejšnji teden razrešila vodilne v državnih medijih. Ti so sicer v času vladavine PiS veljali za pristranske v prid vlade. Kot je dejal predsednik, bi morala vlada pred tem spremeniti relevantno zakonodajo, česar pa ni storila.

Profimedia
Andrzej Duda

"Po odločitvi poljskega predsednika, da ustavi financiranje javnih medijev, sem se odločil za likvidacijo poljske televizije, radia in tiskovne agencije PAP," je na omrežju X zapisal Sienkiewicz. Pojasnil je, da bo vlada s tem zagotovila delovanje in prestrukturiranje javnih medijev ter se izognila odpuščanju zaposlenih.

Ob tem je dodal, da lahko lastnik teh medijev, torej država, status likvidacije kadarkoli prekliče. Poteza bo po napovedih najverjetneje še poslabšala odnose med člani nove, proevropske in stare, konservativne poljske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.