Sporni hitri testi

Slovenske davkoplačevalce oškodovali za 1,1 milijona evrov, med ovadenimi domnevno tudi Nicoletti

G.G./S.R.
20. 12. 2023, 08.40
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 20.30
Deli članek:

V času epidemije se je zvrstilo precej sumljivih poslov pri nabavi mask in hitrih testov. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so pred dnevi na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za potrjevanje okužb s koronavirusom, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Bobo
Klemen Nicoletti je bil direktor podjetja Majbert Pharm, ki je državi prodalo hitre teste.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so kazensko ovadbo podali za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev. Kazenska ovadba se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov.

Z omenjenima kaznivima dejanjema je nastala protipravna premoženjska škoda za državni proračun v višini 1,1 milijona evrov, so  zapisali na Generalni policijski upravi. Skupno je osumljenih šest fizičnih oseb.

Kot je poročal portal preiskovalno.si, sta po njihovih neuradnih informacijah med ovadenimi direktor podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti, ki je državi prodal sporne kitajske teste, s čimer je njegovo podjetje zaslužilo dober milijon evrov, ter verjetno tudi direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in prehrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je kljub nasprotnim dokazom in opozorilom stroke o neprimernosti in lažni rezultatih hitrih testov vztrajala, da so slednji ustrezni. Časnik Večer medtem poroča, da naj bi bili med ovadenimi tudi dolgoletni visoki uradnik ministrstva za zdravje Tadej Štular ter drugi člani komisije, ki so odobrili nabavo hitrih testov - Doroteja Gosarič Novak, Andreja Jerina in Andraž Dejak.

Žohar Čretnik je za STA povedala, da z novimi informacijami o zadevi v zadnjem času ni bila seznanjena. Je pa že aprila prejela obvestilo evropskega tožilstva, da so prevzeli zadevo.

Preiskovalci NPU so sicer že 14. decembra 2021 na več naslovih po Sloveniji izvajali hišne preiskave, povezane s posli s hitrimi testi. Med drugim so obiskali sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v Mariboru in tudi podjetje Majbert Pharma. Kot so takrat pojasnili na Generalni policijski upravi, preiskovalci NPU preiskujejo sum zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila.