Zpiz pojasnjuje

Upokojenci jutri prejmejo božičnico, a kako visoka bo?

S.R.
19. 12. 2023, 09.08
Deli članek:

Pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so zaradi nekaterih napačnih ali pomanjkljivih informacij še enkrat pojasnili, koliko bo znašal zimski letni dodatek za upokojence.

Primož Lavre
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Kot je znano, bodo upokojenke in upokojenci, ki so bili novembra in decembra že deležni 1,8-odstotnega dodatka k svojim pokojninam, v teh dneh sploh prvič prejeli tudi zimski letni dodatek, tako imenovano božičnico. Iz Zpiza so danes še enkrat več pojasnili, kakšen oziroma kako zajeten bo ta dodatek, saj se po njihovih navedbah v javnosti pojavljajo netočne oziroma ne dovolj natančne informacije. »V nekaterih medijskih objavah se višine zapisujejo v tabelah ob posameznih višinah pokojnin oziroma nadomestil iz invalidskega zavarovanja, kar ni pravilno, saj se višina zimskega letnega dodatka skladno z zakonom veže izključno na višino že izplačanega letnega dodatka za leto 2023, in sicer 40 % letnega dodatka za 2023,« so poudarili pri Zpizu

Na odmero zimskega letnega dodatka ne bo vplivala višina prejemka, ki upravičencu pripada na dan odmere zimskega letnega dodatka. Višina zimskega letnega dodatka se namreč ne bo izračunavala glede na višino prejemkov, »kot je to mogoče zaslediti v nekaterih medijskih objavah, v katerih so višine zimskih letnih dodatkov zapisane v tabelah ob posameznih višinah pokojnin oziroma nadomestil iz invalidskega zavarovanja,« so še enkrat poudarili pri Zpizu.

Zimski letni dodatek bo sicer izplačan vsem, ki bodo v decembru upravičeni do izplačila pokojnine oziroma nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

Zpiz
Ilustrativen izračun zimskega letnega dodatka za vse upokojence, ki so bili (oziroma bodo) upravičeni do polnega letnega dodatka za leto 2023, katerega višine so določene v Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (ZIPRS2324).

Pri Zpizu so ob zgornjem ilustrativnem primeru postregli še z ilustrativnim izračunom za primer, ko je bil posameznik upravičen do »sorazmernega dela najvišjega letnega dodatka, denimo 1/5 najvišjega letnega dodatka in se je njegov letni dodatek odmeril v višini 91 evrov (1/5 od 455 evrov).« V tem primeru bo po navedbah Zpiza zimski letni dodatek izplačan v višini 40 odstotkov od 91 evrov, kar znaša 36,40 evra.

Zimski letni dodatek bo 20. decembra, torej jutri, nakazan upravičencem, ki jim bo do takrat že izplačan letni dodatek za leto 2023. Preostali upravičenci, ki jim bodo pravico do osnovnega prejemka in letnega dodatka za leto 2023 priznali pozneje, se bo zimski letni dodatek izplačal ob izplačilu rednih pokojnin za april 2024. Pri Zpizu so še pojasnili, da se od zimskega letnega dodatka ne bo obračunal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, je pa zimski letni dodatek »rubljiv in obdavčljiv prejemek.« Od zneska se bo obračunala akontacija dohodnine, in sicer pod pogoji in na način kot pri letnemu dodatku.