Dodatki in uskladitev

Upokojenci se bodo jutri razveselili višje pokojnine, prihaja tudi božičnica

S.R.
29. 11. 2023, 14.17
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 14.19
Deli članek:

Glavna, precej zajetna, a že dolgo pričakovana uskladitev pokojnin prihaja šele z novim letom, a bodo za vzorec višje že novembrske pokojnine.

Primož Lavre
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Kot smo že poročali, bodo upokojenci z novembrsko pokojnino konec tedna dobili še 1,8 odstotka dodatka. Za 1,8 odstotka bodo višje tudi decembrske pokojnine. Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se z zvišanjem »najnižja pokojnina, ki jo prejema upravičenec s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, poveča na 700 evrov.« Decembra bodo upokojenke in upokojenci prvič prejeli tudi zimski letni dodatek, tako imenovano božičnico, ki bo izplačana 20. decembra. Aprila 2024 pa bo izplačan tistim, ki bodo upravičenje do letnega dodatka za leto 2023 pridobili kasneje na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj. Gre za dodatek višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023. Januarja nato sledi 8,2 odstotna uskladitev pokojnin in poračun v februarju.

Na ministrstvu so pojasnili še, da je v pripravi sistemska prenova Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, a je vlada kljub temu že letos sprejela vrsto ukrepov, ki naslavljajo predvsem najranljivejše skupine upokojencev. Povišanje novembrske in decembrske pokojnine je namenjeno blažitvi posledic vsesplošne draginje. Finančne posledice tega ukrepa za oba meseca skupaj znašajo okvirno 20 milijonov evrov. Za izvedbo ukrepa zimskega dodatka je zagotovljenih 68 milijonov evrov.