Podhlajen in s hudimi omrzlinami

Foto: Na Konjsko sedlo se je odpravil s čevlji, ki niso niti za na njivo

D.K.
29. 11. 2023, 13.20
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 14.19
Deli članek:

Tokrat je z območja Julijskih Alp reševalce na pomoč poklical podhlajen planinec

Slovenska vojska
Reševalna akcija na Konjskem sedlu (1.780 m).

Eden od ljubiteljev gora se je včeraj odpravil na Konjsko sedlo, kjer je postavil bivak in tam prenočil. Vendar se ni izšlo po njegovih načrtih. Zaradi nizkih temperatur in neprimerne opreme, je namreč potreboval pomoč reševalcev. 

"Današnje mrzlo jutro smo prejeli klic premraženega tujega državljana s Konjskega sedla (1.780 m). Stekla je reševalna akcija, aktivirano je bilo društvo GRS Mojstrana in helikopter Slovenske vojske. Ob prihodu združene ekipe GRZS in HNMP je bilo ugotovljeno, da je pohodnik močno podhlajen in z resnimi omrzlinami na nogah," so po uspešni reševalni akciji zapisali na straneh Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS).  Oseba je bila prepeljana v bolnišnico Jesenice na nadaljnje zdravljenje.

Slovenska vojska
"Pozimi je v gorah nujno potrebna celotna zimska oprema in več znanja, saj je teren veliko bolj zahteven in nevaren - dnevi so krajši in temperature nižje," opozarjajo pri GRZS

Ob tem so še pozvali, da je v primeru nesreče in težav v gorah potrebno na pomoč pravočasno poklicati na 112. "Pozimi je v gorah nujno potrebna celotna zimska oprema in več znanja, saj je teren veliko bolj zahteven in nevaren - dnevi so krajši in temperature nižje," so opozorili.