Alkotest

Trdi, da je 1,9 promila napihal zaradi zobne proteze

R.T.
29. 11. 2023, 12.35
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 12.35
Deli članek:

Avstrijec je bil zaradi vožnje pod vplivom alkohola nagrajen s kaznijo skoraj 3000 evrov in enoletno prepovedjo vožnje. Tega ne more sprejeti, trdi namreč, da sploh ni pil!

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na mizi avstrijskega upravnega sodišča se je nedavno znašel zagaten primer, povezan z že tretjo serijo zob v ustih nekega Tirolca. Govora je seveda o zobni protezi, ki pa sama po sebi ne predstavlja jedra dileme. To vlogo je prevzela tako imenovana lepilna oziroma pričvrstitvena krema, s katero posameznik zagotovi, da umetni zobje ostanejo na mestu. Voznik, ki so ga na začetku leta z 1,9 promila alkohola v krvi zasačili avstrijski policisti, namreč v pritožbi trdi, da je za rezultat na alkotestu kriva točno ta krema!

Policisti so ga ustavili na januarsko popoldne, ko je skozi neimenovano naselje drvel s preveliko hitrostjo, pri čemer na znake policistov ni ustavil. Pognali so se za njim, ga ujeli in mu pod nos pomolili še alkotest. Odvzeli so mu vozniško in ga oglobili s skoraj 3000 evri kazni. Policistom je že takrat na kraju razlagal, da je rezultat alkotesta posledica lepilne kreme ter da je že dvakrat izgubil vozniško in jo nato vsakič dobil nazaj. Da jim je navrgel ta razlog, so v poročilo zabeležili tudi policisti, poroča avstrijski Kurier. Drugo plat zgodbe je na sodišču povedal policist, ki ga je obravnaval. Po njegovih navedbah preizkusa alkoholiziranosti niso izvedli kar tako, temveč naj bi voznik kazal jasne znake vinjenosti. Je pa policist priznal, da niso izvedli krvnega testa. Upravno sodišče se je postavilo na stran policije in je pritožbo zavrnilo.