Slovenija

DZ bo o noveli pokojninskega zakona dokončno glasoval na prihodnji seji

STA
24. 11. 2023, 17.16
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 17.23
Deli članek:

DZ bo o predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki izboljšuje položaj invalidsko upokojenih in vdov oz. vdovcev, dokončno glasoval na prihodnji seji.

Jure Klobčar
Dz

S predlagano novelo se vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija je danes pojasnil, da je ta namenjena vdovam in vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne starostne ali invalidske pokojnine. Po vladnem predlogu bi bila zagotovljena vdovska pokojnina enaka znesku zagotovljene pokojnine, ki trenutno znaša 700 evrov.

Z dopolnilom koalicijskih poslanskih skupin se osnovni zakon spreminja tako, da bi se vdovam oz. vdovcem, ki izpolnjujejo pogoje, zagotavljala pokojnina v višini seštevka lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine, a največ do višine zagotovljene pokojnine. S tem bi po besedah Igorja Feketije preprečili situacije, ko bo vdova ali vdovec prejemal višji znesek, kot sta ga imela prej oba partnerja skupaj.

Nekateri zavarovanci so bili zato doslej na slabšem
Druga sprememba, ki jo prinaša novela, je pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom in za ta čas prejemajo nadomestilo iz invalidskega zavarovanja. Kot je pojasnil Feketija, se po sedanji ureditvi zavarovancem pri upokojitvi v pokojninsko osnovo upoštevajo plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci doslej na slabšem.

Po predlogu se bodo pokojnine namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjale od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas, kar posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine, je navedel Feketija.

Z novelo se po njegovih besedah vzpostavlja tudi pravno podlago za "minimalno potrebno sistemsko proračunsko financiranje" vzdrževanja in posodabljanja mikrosimulacijskih modelov, ki jih pripravlja Inštitut za ekonomska raziskovanja. Vzpostavlja se prilagoditev zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja zaradi sprememb predpisov na področju obračuna davčnih odtegljajev od plače in nadomestil plače in s tem ureditev prijav, ki jih Furs posreduje Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

Doslej je prihajalo do neenakih obremenitev
Predlog tudi omogoča pravne podlage za zagotavljanje pridobivanja določenih podatkov od posamičnih organov, ki jih Zpiz potrebuje za nemoteno izvajanje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Prav tako prinaša pravne podlage za uskladitev določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju z novimi mednarodnimi računovodskimi standardi in dodaten pogoj glede doseganja rezervacij za nedoseganje zajamčenega donosa na področju prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Ta bo poskrbel, da bodo pogoji delovanja ponudnikov prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja bolj enakovredni, doslej je namreč prihajalo do neenakih obremenitev specializiranih ponudnikov tovrstnega zavarovanja in tistih, ki so del večjih finančnih sistemov oziroma ustanov, je navedel Feketija.

DZ je sicer danes glasoval tudi o predlogu dopolnila poslanske skupine SDS za črtanje določbe o financiranju dela Inštituta za ekonomska raziskovanja, a ga ni sprejel.