Tehnična napaka

Razplet nenavadnega zapleta: glasovanje so ponovili, vladajoča koalicija potrdila dopolnilo SDS in NSi?!

G.G./STA
24. 11. 2023, 15.35
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 15.55
Deli članek:

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je dejala, da bodo poslanci zaradi tehnične napake znova glasovali o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. Glasovanje je že opravljeno. Tokrat so vsi koalicijski poslanci soglasno potrdili predlog opozicije o 100-odstotni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo.

Sašo Švigelj
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič

Vladajoča koalicija je bila v sredo prepričana, da bo levičarsko naravnani amandma SDS in NSi padel in bo obveljal njihov predlog o uskladitvi v višini 70 odstotkov. Nepričakovano pa je bil izglasovano dopolnilo, s 34 glasovi za in 28 proti. Za »najšibkejše« sta poleg SDS in NSi glasovala še poslanec Levice Miha Kordiš in od Svobode odpadla poslanka Mojca Šetinc Pašek. Poslanci Svobode so se pridušali, da se niso vzdržali, da so bili proti amandmaju, iz neznanega razloga pa da se njihov pritisk na gumb ni zabeležil.

Se je zgodila tehnična napaka? To so sumili v Svobodi. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je včeraj dejala, da so bile zaznane »določene nepravilnosti«. Tehnična napaka naj bi bila v tem, da je strojna oprema (hardware) rezultat glasovanja točno zabeležila, programska oprema (software), »kar se prikaže na ekranu«, kot je dejala predsednica DZ, pa tega ni zabeležila oziroma je rezultat glasovanja napačno zabeležila.

Danes je padla odločitev. Predsednica državnega zbora je napovedala, da bodo zaradi potrjen tehnične napake znova glasovali o opozicijskem amandmaju. Do napake je po ugotovitvah strokovnjakov prišlo pri posredovanju rezultata glasovanja med glasovalnim sistemom in programsko opremo, je dejala in s tem ponovila, kar so domnevali že včeraj.

Opozicija obstruirala glasovanje o svojem predlogu, koalicija pa ga je podprla

Opozicijski poslanci SDS in NSi so sejo obstruirali. Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je izvedel vratolomen obrat. Koalicijske poslance je pozval, da dopolnilo ob ponovnem glasovanju podprejo, kar je nekoliko nenavadno, saj je koalicija prvotno predlagala 70-odstotno uskladitev, SDS in NSi pa dopolnilo o 100-odstotni uskladitvi socialnih transferjev. Poslanci so ga poslušali in soglasno sprejeli dopolnilo opozicije.

Je s tem ta komedija zaključena?