Prehod v brezogljično prihodnost

V Londonu britansko-slovenska konferenca o zelenem prehodu

S.Č./STA
24. 11. 2023, 15.28
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 15.31
Deli članek:

V Londonu je v organizaciji Britansko-slovenske gospodarske zbornice in v sodelovanju z medijsko hišo Bloomberg potekala konferenca Prehod v brezogljično prihodnost: Priložnosti in financiranje. Na njem so britanski in slovenski predstavniki, med njimi finančni minister Klemen Boštjančič, razpravljali o financiranju zelenega prehoda.

S. Ra.
Finančni minister Klemen Boštjančič.

Konferenca je potekala na sedežu Bloomberga v britanski prestolnici, na njej pa so sodelovali predstavniki vlad in podjetij iz Slovenije in Združenega kraljestva.

Na slovenski strani so se dogodka po navedbah Britansko-slovenske gospodarske zbornice med drugim udeležili minister za finance Klemen Boštjančič, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar, ki je med drugim zadolžen za koordinacijo priprave projekta nove krške nuklearke, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Tomaž Štokelj in prvi družbe Gen Energija Dejan Paravan.

V delegaciji so bili npr. še vodja ljubljanske pisarne Evropske investicijske banke Simon Savšek, članica uprave SID banke Stanka Šarc Majdič, partner v odvetniški pisarni Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji Robert Prelesnik, predsednik Britansko-slovenske gospodarske zbornice in partner v svetovalnem podjetju ION Advisory Luka Vesnaver, predsednik uprave Modre Zavarovalnice Matej Golob Matzele, Dejan Spasovski iz družbe ESG Novo in partner na Inštitutu za strateške rešitve Jure Stojan.

Beseda je tekla o najboljših praksah Združenega kraljestva

Iz Združenega kraljestva pa so bili prisotni predstavniki ministrstva za energijo, varnost in neto ničelne emisije ter državne agencije za zavarovanje izvoznih posojil UK Export Finance. Poleg tega so bili med udeleženci tudi predstavniki britanskih investicijskih skladov, družbe Rolls Royce SMR, odvetniške pisarne Allen & Overy ter predstavnik Evropske banke za obnovo in razvoj.

Beseda je tekla o najboljših praksah Združenega kraljestva pri financiranju prehoda v brezogljično prihodnost. Poleg upravljanja in organizacije domače dobavne verige so bila ena od osrednjih tem konference tudi inovativni modeli financiranja tega prehoda, kot sta pogodba za razliko (Contract for Difference) in regulativna baza sredstev (Regulatory Asset Base), so pojasnili v Britansko-slovenski gospodarski zbornici.

Razprava je zagotovila dragocene smernice

Ta dva mehanizma sta bila med drugim uporabljena pri financiranju gradnje dveh jedrskih elektrarn na Otoku, Hinkley Point C in Sizewell C. Slovenski predstavniki so danes po navedbah zbornice slišali tudi izkušnje iz postopkov gradnje obeh objektov.

Slovenska delegacija je medtem predstavila načrte za financiranje prehoda Slovenije na brezogljične energetske sisteme. Ocenjeni stroški tega prehoda do leta 2031 znašajo 28 milijard evrov, so zapisali na zbornici.

Med razpravo so se delegati seznanili tudi z investicijskim okoljem v Združenem kraljestvu in pridobili vpogled v interese in izkušnje britanskih investicijskih skladov v Srednji in Vzhodni Evropi v zvezi s projekti na področju obnovljivih in jedrskih virov energije.

Razprava je zagotovila dragocene smernice za slovensko pot k doseganju brezogljične prihodnosti, so prepričani na Britansko-slovenski gospodarski zbornici.