Odstop

Hudi očitki o nespodobnostih in neprimernih dotikih odnesli šefa urada za narodnosti

S.R.
14. 12. 2023, 17.21
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 17.28
Deli članek:

Očitki o nespodobnih komentarjih, uperjenih v zaposlene, celo neprimernem dotikanju na delovnem mestu, so s položaja odnesli vršilca dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janeza Doltarja.

Urad za narodnosti
Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janez Doltar je odstopil s položaja.

»Na ministrstvu smo bili seznanjeni z očitki o neprofesionalnem in neprimernem vedenju vršilca dolžnosti vodje vladnega Urada za narodnosti Janeza Doltarja. Od javnih funkcionarjev na kakršnemkoli položaju, še posebej pa na čelu ustanov, ki bi morale varovati pravice najbolj odrinjenih in marginaliziranih skupin, pričakujemo, da bodo svoje delo opravljali strokovno,« so v odzivu na vest o obtožbah zoper Janeza Doltarja še pred njegovim odstopom zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Minister Luka Mesec od pristojnih organov pričakuje, da »zelo resne« obtožbe čim prej raziščejo ter da se »razčistijo dvomi o njegovi usposobljenosti za opravljanje dela vodje vladnega Urada za narodnosti.« Mesec je poudaril še, da spolno nadlegovanje na delovnem mestu predstavlja kršitev delovnopravne zakonodaje ter temeljnih pravic posameznic in posameznikov. »Še posebej nedopustno je, kadar se nasilje izvaja s pozicije moči, kot je nadrejeni, profesor ali starš.«

Doltar, nad katerega so se zgrnili hudi očitki, ki naj bi jih zoper Doltarja uperile zaposlene na uradu, je namreč danes podal odstopno izjavo. Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je njegov odstop sprejela. Kot so potrdili v uradu vlade za komuniciranje, bo odstop stopil v veljavo 1. januarja prihodnje leto. Vlada je po poročanju STA Doltarja imenovala za vršilca dolžnosti direktorja urada za narodnosti 31. maja, ko je s tega mesta razrešila Staneta Baluha. Položaj mu je s 1. decembrom podaljšala za največ tri mesece.

Po poročanju POP TV so zaposlene na uradu Doltarju očitale nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu. Naslavljal naj bi jih s pomanjševalnicami in ljubkovalnimi imeni ter uporabljal fraze, kot so »moje punce« in »ljubice.« Njegovo neprimerno vedenje, vključno s komunikacijo, so po poročanju televizije opazili tudi v društvu Ključ, centru za boj proti trgovanju z ljudmi. V društvu so nedavno na vlado naslovili dopis, naj resno premisli, ali je Doltar primeren za vodenje urada. Doltar po poročanju POP TV očitke zavrača in meni, da je žrtev oblike političnega pritiska. Zase pravi, da je odprt, temperamenten glasbenik in veseljak, ki se objema tudi z moškimi.