Koper

Koliko časa bodo primorski policisti še na starem naslovu?

Sijan Pretnar
14. 12. 2023, 21.10
Deli članek:

Od napovedi nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da naj bi pomorski policisti in vodstvo koprske uprave kar najhitreje dobili nove prostore, sta minili dobri dve leti. A se zdi, da se pomorski policisti še nekaj časa ne bodo selili. Minister Hojs je pred dvema letoma podpisal pogodbo o nakupu prostorov z Marino Koper.

MNZ
Nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs je z direktorjem Marine Koper Štefanom Činčem pred dvema letoma podpisal pogodbo o nakupu novih prostorov za postajo pomorske policije.

Takratni notranji minister Aleš Hojs je sredi oktobra 2021 v Kopru podpisal pogodbo o nakupu dveh nadstropij nove stavbe, v kateri že domuje tudi Uprava za pomorstvo. Takrat je imel marsikdo pomisleke, saj je ministrstvo prostore kupilo od Marine Koper, ki je v večinski lasti podjetja Grafist.

Po takratnih napovedih naj bi se pomorska policija in del vodstva koprske policijske uprave v nove prostore preselila v približno letu dni. Hojs je takrat povedal, da so prostori še nedodelani in je treba vanje še nekaj vložiti do podaljšane tretje faze. Nakup prostorov je državo stal 2,25 milijona evrov. A je tudi po dveh letih še vse po starem.

Ministrstvo za notranje zadeve je jeseni objavilo javni poziv, s katerim je za pomorsko policijo iskalo dodatne nove prostore. Na poziv ni bilo nobenega odziva. Na ministrstvu so pojasnili, da so v letu 2021 za pomorsko policijsko postajo kupili prazne prostore, v tretji podaljšani fazi. Pred kratkim so nam iz službe za odnose z javnostjo odgovorili, da je treba prostore dokončno urediti, projekt selitve je zdaj v fazi naročila dokumentacije za ta namen in za pridobitev potrebnih upravnih dovoljenj. Na vprašanja, zakaj nov poziv za dodatne prostore, na ministrstvu niso odgovorili.

Iskali so približno 200 kvadratnih metrov velike prostore, v dokončanem ali nedokončanem objektu, v neposredni bližini koprske marine, kjer so že kupili dve nadstropji, v neposredni bližini pa bi morali biti tudi parkirni prostori. V pozivu so izrecno zapisali, da morajo imeti prostori svoj vhod, objekt pa mora biti ločen od ostalih delov stavb. Sklepamo, da je morda prav to manjkalo pri nakupu prostorov pred dvema letoma.

Iskanje novih prostorov za pomorsko policijo pa je le del prostorskih težav koprske policijske uprave, ki ima enote razseljene na različnih lokacijah. Letos je ministrstvo že dvakrat objavilo nezavezujoče informativno zbiranje ponudb za nakup stavbnega zemljišča na območju koprske in izolske občine. A tudi na drugo zbiranje ponudb za novi dom, s katerim so na ponudbe čakali do 24. novembra, ni prispela nobena pošta.

Na ministrstvu so pojasnili, da so bile že opravljene poizvedbe po primernih zemljiščih. Pripravljajo analizo primernosti zemljišč, ki jih je kot taka navedel predstavnik PU Koper, in tržno raziskavo trga. Iskali so »stavbno zemljišče, primerno za izgradnjo objekta javne uprave«.