Razkol v SDS?

Logar ustanavlja novo stranko? V SDS mu očitajo prikrivanje kart.

J.V.
6. 12. 2023, 11.11
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 14.11
Deli članek:

V SDS tudi ocenjujejo, da "v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija".

Primož Lavre
Anže Logar in Janez Janša sta v lanski predsedniški kampanji tako staknila glavi.

"Nikakršnega dvoma ni več, aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko," so po včerajšnji razpravi na redni seji izvršnega odbora SDS zapisali v izjavi, ki so jo razposlali članom stranke, za javnost pa so jo na omrežju X objavili danes. V SDS tudi ocenjujejo, da "v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija". Logarju tudi očitajo, da je volivcem, ki so ga izvolili na listi SDS, z ustanovitvijo nove stranke prikrival karte. "Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo," so zapisali.

Izključlili ga ne bodo, naj se odloči sam

Kljub vsemu izvršni odbor ne predlaga izključitve poslanca Logarja iz stranke oziroma poslanske skupine SDS. Obžalujejo pa "ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil". "Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam. Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju," so še zapisali.

Sporočilo ni zaigrano

Viri N1 v SDS zagotavljajo, da sporočilo, ki ga je predlagal predsednik stranke Janez Janša, ni zaigrano in da ne gre za poskus prepričevanja javnosti o Logarjevem premiku na sredino, s čimer bi pridobil za SDS nedosegljive volivce, temveč želijo odpraviti zmedo, ki je prisotna tudi med člani stranke, o tem, kakšna je dejanska Logarjeva vloga. "Moti nas, da ne pove, kaj in kako, ali torej ustanavlja novo stranko, kdaj naj bi jo ustanovil … Tudi člani ne vedo, ali Logar zastopa stališča SDS, ali je njegovo ravnanje v dogovoru s predsednikom stranke, ali gre za njegov samostojni projekt," je za N1 dejal eden od sogovornikov iz stranke.

Logar je že kot predsedniški kandidat celotno svojo kampanjo gradil na oddaljevanju od stranke SDS ter v spravljivem političnem tonu, ki ga drugače na desni strani politične mavrice v zadnjih letih nismo vajeni. Kljub temu, da ga je v boju za predsedniški položaj premagala Nataša Pirc Musar, je Logar dosegel dober politični rezultat in uspel pridobiti glasove številnih ljudi, ki ne sodijo v krog volivcev SDS. Po tem, ko so bili znani rezultati predsedniških volitev, je za veliko vznemirjenja poskrbel z izjavo, da smo na pragu nečesa velikega ter da se v v trenutku, ko se ena vrata zapro, odprejo druga.

Svojih besed Logar ni nikoli natančno pojasnil, zato so se začela ugibanja, kam ga bo v bodoče vodila politična pot. Letos poleti je z ustanovitvijo društva Platforma sodelovanja najbolj navdušil Novo Slovenijo, kjer so ga pozvali k čimprejšnji ustanovitvi stranke. Sam Logar je možnost ustanovitve stranke takrat napovedal v primeru, če aktualne stranke ne bodo upoštevale predlogov društva in "jih ne bodo vključile v oblikovanje politik". "Tega niti ne zavračam niti ne podpiram. Na to gledam kot na dobrodošlo popestritev v slovenskem političnem prostoru. Ali bo iz tega nastala stranka, pa morate vprašati Logarja," pa je ob ustanovitvi Platforme sodelovanja na vprašanja novinarjev odgovoril Logarjev šef Janša. Konec novembra je Logar nepreklicno odstopil z mesta predsednika sveta SDS.

Logar potezo stranke SDS obžaluje

Logar je v prvem odzivu na družbenih omrežjih na odločitev izvršnega odbora zapisal, da takšno potezo stranke, ki ji pripada več kot 23 let, obžaluje in da glede političnega udejstvovanja izven SDS ni sprejel nobene odločitve. "V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor," je poudaril. Hkrati je še zatrdil, da društvo Platforma sodelovanja ni družbeno-političen projekt, ampak družbeno-koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno. "Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati," je prepričan.

Janša: V SDS "le ugotovili dejansko stanje"

Na Logarjev zapis se je na omrežju X odzval prvak že odzval tudi Janša. Poudaril je, da izvršilni odbor ni sprejel nobene odločitve v povezavi z Logarjem, temveč "le ugotovil dejansko stanje". "Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem ‘pravočasno’ obvestil, kot je napovedal včeraj, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli," je zapisal. In nadaljeval: "Če pa se bo to kljub vsemu zgodilo, se spodnje sporočilo ne bo dobro postaralo oziroma se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti." "Prav tako ne vidimo nobenega problema v društvu Platforma sodelovanja in upamo, da se bodo tam, če gre res za tako močno privlačnost preko političnih polov, poleg dveh poslancev SDS končno znašli tudi poslanci ostalih strank. Dokler pa temu ni tako, lahko razprave, kot jih organizira Platforma, mirno organizira katerikoli poslanec znotraj delovanja delovnih teles Državnega zbora, v okviru poslanskih večerov, javnih tribun in okroglih miz, ki praktično vsakodnevno potekajo povsod po Sloveniji in ne le v Ljubljani," je sklenil.