130 (ne)uresničenih želja

»Lahko si predstavljate, kako smo jokali, ko je presenečenje uspelo«

P.K.
1. 12. 2023, 06.21
Deli članek:

Trije zimski botri je prostovoljni dobrodelni projekt, nad katerim bedijo prijatelji Vanja, Alia in David. Trojica skupaj s Slovenci dobrega srca piše eno najlepših prazničnih zgodb.

Trije zimski botri
Pogled na zbirko daril, ki bodo prav kmalu razveselila kopico otrok.

Revščina otrok se je po podatkih Unicefa v zadnjem desetletju v Sloveniji zmanjšala za tretjino (31,4 odstotka), kar je nekoliko razbremenjujoč podatek, a žal so številke mladoletnikov, ki živijo pod pragom revščine, še visoke, saj je takih otrok še vedno 37 tisoč. Dobrodelne organizacije imajo tako še vedno polne roke dela s tem, da na različne načine pomagajo njim in njihovim družinam. Eden takih projektov je Trije zimski botri, ki so ga leta 2013 prvič izpeljale tri prijateljice.

Pismo želja

V mislih so imele otroke v pomanjkanju in decembrska obdarovanja, za katera so najpogosteje prikrajšani. Da bi decembrsko veselje doživeli tudi ranljivi otroci, so se odločile, da v sodelovanju s socialnimi službami poiščejo ranljive mlade in jim skupaj z dobrimi ljudi pripravijo praznična darila. Že prvo leto so osrečile kar 500 socialno ranljivih otrok, njihov doseg pa je nato skozi leta samo rasel.

Več kot desetletje pozneje projekt Trije zimski botri vsako leto razveseli več kot tisoč otrok, letos skoraj dva tisoč. Da bi vsak od njih dobil tisto, o čemer sanjari, obdarovanje poteka na prav poseben način – s pismi želja. »Trije zimski botri se povežemo z enotami Zveze prijateljev mladine Slovenije, centri za socialno delo in socialnimi službami vrtcev, osnovnih in srednjih šol, s katerimi poiščemo otroke za obdaritev. Te nato prosimo, naj napišejo pisemca s svojimi skritimi željami, ki jih ekipa Treh zimskih botrov objavi na spletni strani, da jih lahko darovalci preberejo in izberejo otroka, ki ga bodo obdarili,« je pojasnila dobrodelna trojica.

Trije zimski botri
Deklica hrepeni po kužku, kockah, kartah in družabnih igrah.

Vključimo še druge

Letos so prejeli 1700 pisem otrok iz različnih koncev države, od tega jih je večina že dobila svoje dobrotnike, še okoli 150 otrok pa čaka, da jim nekdo od dobrosrčnih Slovencev polepša december. Kaj si želijo? Po besedah Vanje, Alie in Davida bi obdarovanci radi kocke, barbike, obutev, oblačila, pripomočke za šport in podobno. Nekateri bi radi tudi smuči oziroma darilo, za katero je treba odšteti nekoliko več denarja, kar pa za obdarovalce ne bi smela biti zadrega, saj v tem primeru organizatorji akcije priporočajo, da se povežejo s svojimi sorodniki, prijatelji in znanci ter skupaj financirajo darilo.

Da bo podoben vrstnikom

Alia pravi, da je organizacijsko projekt velik zalogaj, zato morajo njihove družine novembra in decembra kar malo potrpeti, ker jim projekt Trije zimski botri pobere veliko prostega časa. »A ker gre za dobro delo, nič ni težko, tudi domači nam zelo pomagajo. Po desetih letih delovanja smo sicer že dobro naoljen stroj, tako da imamo začrtane procese in vemo, kako postopati. Pri logističnih izzivih nam pomaga naša zdaj že dobro razširjena mreža prostovoljcev in podjetij, ki pomagajo tako pri zbiranju daril kot tudi pri razvažanju le teh po državi,« je povedala.

Trije zimski botri
Otrokovo pisemce z željo po delovnem kombinezonu.

So pa vsako leto znova veseli in srečni, ko vidijo, koliko Slovencev je pripravljenih pomagati, podariti svoj čas in sredstva za nakup ter pripravo daril za otroke v stiski. »To je resnično lepa gesta in lepo je videti, da ljudem ni vseeno. To nas vsako leto tudi žene naprej, da ne obupamo in da vztrajamo v akciji. Tudi pripravljenost pomagati vseh, ki so vpleteni v projekt, je neverjetna,« je izpostavil David in omenil samo eno od situacij, ko se je to še posebej izkazalo. Dvanajstletni deček si je zaželel novo obutev, tako, kot jo imajo njegovi sovrstniki. Ker številke čevljev niso imeli, je svetovalna delavka organizirala vse, da so jo dobili in mu uresničili željo. Fanta je celo obiskala na domu. »Podobnih zgodb je veliko in to nam vsako leto znova daje zagon, da projekt peljemo naprej,« je dodal David.

Na koncert in srečanje

Tudi Vanja se spomni kar nekaj lepih trenutkov, ki so se nabrali v desetih letih, med njimi tudi tistega, ko si je neki fant zaželel CD-ploščo pevca, ki ga nihče od njih ni poznal, je pa zanj vedela obdarovalka, celo še več – poznala je pevčevega menedžerja in je dečku priskrbela ne samo CD, ampak tudi vstopnico za koncert in srečanje s pevcem. »Ker je fant živel v domu, so za njegov odhod na koncert poskrbeli kar v domu. Vse so organizirali tako, da je bilo zanj presenečenje. Lahko si predstavljate, kako smo vsi skupaj jokali, ko je presenečenje uspelo,« je razkrila Vanja.