Svet

ZDA si intenzivno prizadevajo za podaljšanje začasnega premirja v Gazi

A.S./STA
30. 11. 2023, 22.07
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 22.09
Deli članek:

ZDA si skupaj s Katarjem in Egiptom intenzivno prizadevajo za podaljšanje premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Vzporedno s prizadevanji za podaljšanje dogovora o prekinitvi ognja naj bi se še danes nadaljevala tudi izmenjava talcev in zapornikov.

Profimedia
John Kirby

Kirby je pojasnil, da si ZDA "dobesedno iz ure v uro" prizadevajo, da bi sedmi dan začasnega premirja v Gazi postal "deveti, deseti" in še naprej. 

Izrael in Hamas sta se danes v zgodnjih jutranjih urah le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o novem, tokrat le enodnevnem podaljšanju začasnega premirja, ki naj bi se izteklo v petek zjutraj.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA medtem v svojem nagovoru ni podal nobenih novih podatkov o tem, kdaj in kako naj bi se nadaljevala predvidena izmenjava izraelskih talcev in palestinskih zapornikov.

Izraelska vojska je danes popoldne potrdila, da so sprejeli dve izraelski talki iz Gaze, po poročanju izraelskih medijev pa naj bi Hamas danes izpustil še osem izraelskih talcev, žensk in otrok, jih predal Rdečemu križu in prepeljal v Izrael.

Izrael naj bi v zameno izpustil novih 30 palestinskih zapornikov - po poročanju katarske televizije Al Jazeera je Klub palestinskih zapornikov objavil seznam z imeni tistih, ki naj bi bili danes izpuščeni; na seznamu je po njihovih navedbah osem žensk in 22 otrok.