Zdravstveni dom

V metliki prizidek s šestimi ambulantami

M. Glavonjić
30. 11. 2023, 21.46
Deli članek:

Po večletnih prizadevanjih vseh vpletenih je končno odpravljajo prostorsko stisko. Ker se držijo dogovora, ne čutijo kadrovskega primanjkljaja, kmalu pa lahko pričakujejo nova vlaganja.

M.G.
Otvoritveni trak sta prerezali županja Martina Legan Janžekovič in direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič.

Prizidek Zdravstvenega doma Metlika, ki so ga zaradi prostorskih in organizacijskih omejitev načrtovali od leta 2017 – dela so tekla lani in letos –, je najpomembnejša pridobitev lokalne skupnosti na področju zdravstvene oskrbe v zadnjem desetletju, sta ob odprtju novih prostorov poudarili županja Martina Legan Janžekovič in direktorica ZD Duška Vukšinič.

Sedanja obnova je le prvi korak

Poleg šestih ambulant za družinsko medicino in pediatrijo ter vhodne avle so izvedli še hidroizolacijo na delu stavbe, obnovili del kletnih prostorov v skupni površini 465 kvadratnih metrov in posodobili centralno ogrevanje z vgradnjo dodatne toplotne črpalke, za kar so odšteli okoli 150.000 evrov. S tem so v celoti prešli na okolju prijaznejši in trajnostno naravnan način ogrevanja.

A s tem obnova zdravstvenega doma še ni končana. »V fazi izvedbe sta tudi prostor za izolacijsko ambulanto z zunanjim dostopom in obnova sanitarij v prostorih centra za krepitev zdravja, prihodnje leto pa načrtujemo nujno prenovo dela prostorov v pritličju, ki so in bodo namenjeni ambulantam družinske medicine, ter postavitev lastne sončne elektrarne,« je povedala Duška Vukšinič, ki se je ob prevzemu drugega mandata direktorice maja lani odločno zavzemala tudi za ureditev primernih delovnih prostorov in za ustrezno dostopnost.

Z omenjenimi naložbami bodo pridobili potrebne dodatne ambulantne in pomožne prostore za zagotovitev kakovostne in varne obravnave uporabnikom, zaposleni pa primerno delovno okolje in ustrezen delovni čas, kar jim omogoča tudi najnovejša pridobitev. »Prizadevanja za izboljšanje obstoječe stavbe in spremembo dostopa do ambulant so zahtevala veliko dobre volje,« se je direktorica zahvalila vsem, ki so jim dajali podporo in potrpežljivo čakali na konec del. Županja je dodala svoje razmišljanje o tem pomembnem dnevu za Metliko, izrazila naklonjenost prejšnjemu županu Darku Zevniku, članom občinskega sveta in drugim deležnikom, ki so razumeli prostorsko stisko pri opravljanju osnovne zdravstvene dejavnosti. 

Ne obljubljajo, česar ne morejo izpolni

ZD Metlika s primarno oskrbo pokriva območje z nekaj več kot 8.400 prebivalci. So eden redkih zdravstvenih zavodov, ki že dalj časa nima kadrovskih težav in zato izvaja vse programe, ki jih opredeljuje. Med 80 zaposlenimi je sedem zdravnikov, štirje zobozdravniki, ginekolog, še ena ginekologinja in dva psihiatra pa prihajajo od drugod. »Kako nam to uspeva? Predvsem tako, da ne obljubljamo tistega, česar ne moremo izpolniti,« je kratko in jedrnato odgovorila Duška Vukšinič.

Vrednost naložbe je znašala okoli 1,3 milijona evrov, od tega je ministrstvo za zdravje prispevalo nekaj manj kot 600.000 evrov, okoli 110.000 evrov so dobili od Eko sklada, preostalo pa sta, vsak polovico, prispevala občina in zdravstveni dom.