Pomoč po poplavah

Odločeno je: Gasilec Sandi si bo z nedanjo partnerko razdelil 280.000 evrov

S.Š.
22. 11. 2023, 09.23
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 13.17
Deli članek:

V zadnjih tednih smo lahko v medijih zasledili več novic o gasilcu Sandiju Zajcu in več sto tisoč evrski donaciji, ki smo mu jo Slovenci namenili, ko mu je hišo poplavil v avgustovskih poplavah.

PGD Mengeš
Sandi Zajc

Avgusta, ko je Slovenija trepetala zaradi poplav, ki so marsikomu uničile dom, je splet preplavila fotografija gasilca Sandija, ki je iz poplavljenega vrtca reševal otroke. Po reševanju je dejal, da mu je, medtem ko je reševal in pomagal drugim, poplavilo dom. Slovenci smo takrat stopili skupaj in za Sandija na račun prostovoljnega gasilskega društva Mengeš (PGD Mengeš) nakazali več sto tisoč evrov.

Do zapleta pa je nato prišlo, ker so nekateri na isti transakcijski račun PGD Mengeš nakazali denar za gasilca Zajca, spet drugi pa za gasilsko društvo. Skupni znesek donacij je znašal več kot pol milijona evrov – okoli 280.000 evrov za Zajca in okoli 230.000 evrov, pri katerih pa namen nakazila ni razviden.

Znesek si bo Sandi razdelil s partnerko

Kot poroča N1, so na torkovi večerni seji upravnega in nadzornega odbora PGD Mengeš zdaj le sprejeli sklep, da gasilcu Zajcu in njegovi nekdanji partnerki, ki sta času poplav skupaj živela v poplavljeni hiši, nakažejo 280.000 evrov donacij, ki so bile namenjene Zajcu. V kakšnem razmerju si bosta nekdanja partnerja denar razdelila, ni znano. “Gre za osebno stvar Zajca in njegove nekdanje partnerke. Mi bomo znesek donacij nakazali v najkrajšem možnem času, predvidoma še ta teden,” je za N1 pojasnil Primož Jagrič, namestnik poveljnika PGD Mengeš.

Medtem še vedno ni jasno, kdo je upravičen do dobrih 230.000 evrov donacij, pri katerih sklic ni jasen.

Kam bo romalo ostalih 230 tisočakov?

Ker sklic ni bil zapisan pri vseh donacijah, zdaj v gasilskem društvu preko banke preverjajo namene nakazil. “Za zdaj še nimamo vseh podatkov, zato v tem trenutku še nismo seznanjeni s točnim zneskom za Zajca in za društvo. Tega denarja ne bomo nakazali, dokler ne bodo znani vsi nameni nakazil. Ko bo tudi to znano, bomo nakazali tudi ta denar,” je poudaril Primož Jagrič.

Ključna napaka dva dni po avgustovski ujmi

Do napake pri nakazilih je prišlo, ko je PGD Mengeš na svojem Facebookovem profilu objavil zapis, da začenja humanitarno akcijo za Zajca. Tam so delili vse potrebne podatke (transakciji račun, naslov društva, koda namena), pozabili pa so na sklic, ki pa je v teh primerih ključen.

Zakaj je torej sklic tako pomemben? V dobrodelnih akcijah in nakazilih kot so ti, ki so jih dobri ljudje namenili Sandiju, je potrebno napisati sklic, saj je od njega odvisno, ali bo namen na banki prejemnika viden ali ne. Zdaj zaradi te napake ni znano, komu pripada skoraj četrt milijona evrov, preden bomo izvedeli koliko denarja smo dejansko namenili Sandiju pa bo verjetno preteklo še kar nekaj vode.