"Veseli, srečni in ponosni smo"

Matjaž Kek: "Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za 'luzersko'. Vrnili so vero v slovenski nogomet"

G.G./STA
21. 11. 2023, 07.21
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 07.41
Deli članek:

Slovenskim nogometašem je uspelo. V napeti tekmi so premagali Kazahstan in se uvrstili na evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto je 13 let po zadnjem nastopu na velikem tekmovanju sprožilo novo nogometno mrzlico v Sloveniji.

Luka Vovk
Slavje slovenskih nogometašev po tekmi.

Odločilno kvalifikacijsko tekmo za evropsko nogometno prvenstvo 2024 med Slovenijo in Kazahstanom si je v Stožicah v ponedeljek zvečer ogledalo 16.432 gledalcev. Gre za največje število gledalcev na osrednjem slovenskem nogometnem stadionu in posledično rekordno za domačo tekmo slovenske reprezentance, so dejali na Nogometni zvezi Slovenije (NZS).

Veliko pričakovanje nogometnih navdušencev je bilo zaznati že pred tekmo. Množica navijačev, med njimi številni odeti v slovenske barve in drese slovenske nogometne reprezentance, so se valile proti stadionu že več kot dve uri pred tekmo. Med njimi je bilo slišati pozitivno razpoloženje. "Slovenija gre v Nemčijo. Danes bo Kazahstan padel in znova bomo na velikem tekmovanju," je dejal navijač Jaka iz Ljubljane.

Navijaški naboj je dosegel vrhunec ob tradicionalnem predvajanju slovenske himne, sledilo pa je trepetanje navijačev vse do 86. minute tekme. Z zadetkom Benjamina Verbiča za 2:1 je takrat tako na zelenici kot na tribunah bilo začutiti, da je cilj reprezentance dosežen. Vse je bilo nared za slavje po zadnjem sodnikovem žvižgu.

Martin Metelko

Nov zagon slovenskemu nogometu

Selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek. "Veseli, srečni in ponosni smo. Mislim, da je to zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za 'luzersko'. Vrnili so vero v slovenski nogomet," je na novinarski konferenci po tekmi - ta se je zaradi slavja igralcev in selektorja na igrišču z navijači začela s precejšnjo zamudo - dejal Kek.

"Cilj je bil jasen, odkar so se kroglice zavrtele na žrebu. Prepričan sem, da bo to nov zagon slovenskemu nogometu. Hvala fantom, hvala mojemu štabu, hvala tudi vodstvu NZS, ki je verjelo v nas in me pustilo pri miru pet let, kar je verjetno svetovni rekord," je o poti do Eura dejal selektor in dodal: "Danes je Slovenija spet dihala kot eno in to je najlepše. Veseli smo, da so nogometaši dali nekaj k tem uspehom slovenskega športa v zadnjem času."

Kek ni želel izpostavljati nikogar, poudaril je, da so vse dosegli kot ekipa. A o strelcu odločilnega gola Benjaminu Verbiču je le podal duhovito oceno: "Ni pomembno, kdo je zabil, kdo je podal, kdo je branil ... O Verbiču pa tole: nor je zadosti, da je dal takšen gol, kot ga je dal danes. Nagradilo je njega, nagradilo je nas. Vesel sem, da so danes Stožice pokazale, da je zelo malo potrebno, da se združimo, da ni pomembno, ali si zelen ali vijoličast. Samo igrišče bi pa res lahko bilo malo boljše ..."

alesfevzer.com

Štirindvajset let čakanja

Tudi slovenski igralci so poudarjali, da je ta dosežek zanje med najlepšimi trenutki v karieri. "Zagotovo je to najlepši trenutek v moji karieri. Slovenija si zasluži ta užitek. Štiriindvajset let smo čakali na to, danes pa se nam je uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo," je v pogovoru z novinarji v mešani coni na stadionu Stožice dejal Andraž Šporar.

O čarobnih trenutkih v Stožicah je govoril tudi Jaka Bijol. "Res lep večer za vse nas, za slovenski nogomet. Na tekmi so bile tudi težke minute, ampak smo zdržali vse, tako da sem ponosen na vse nas." Ozrl se je tudi na celoten kvalifikacijski cikel, ki se je končal z drugim mestom v skupini in potjo v Nemčijo. "Veliko smo pokazali v teh kvalifikacijah in smo zasluženo tam, kjer smo. Celotne kvalifikacije smo igrali dobro, potem pa ta zadnja tekma, ko v nogometu ni vse tako, kot mora biti. Dobili smo neumen zadetek, ampak smo zdržali težke trenutke, potem pa gol Benjamina Verbiča, ki nas je sprostil. Super za vse skupaj, za nas, za slovenski nogomet. Gremo na EP!"

Luka Vovk

Nadvse vesel je bil tudi Petar Stojanović: "Fenomenalno! Uživali smo celo tekmo, resda je bila stresna, dan se je vlekel. Zdaj je konec, zadovoljni smo, to je bil naš cilj, dosegli smo ga. Hvala navijačem za to ozračje, igrali smo že pred več ljudmi, ampak česa takega še nismo doživeli."

Martin Metelko
Slovenijo je v vodstvo popeljal Benjamin Šeško.

"Jaaaaa. Gremo v Nemčijo!"

Reprezentančni uspeh in rajanje nogometašev je dodatno poudaril ognjemet nad Stožicami. Na družbenih omrežjih je bilo zaznati val navdušenja. "Iskrene čestitke Nogometni zvezi Slovenije. Slovenija je na Euro 2024," je ob emotikonu bicepsa na omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"Bravo," je bil kratek in jedrnat slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić. Čestitkam za uvrstitev na evropsko prvenstvo so se pridružili tudi pri vladi, ki je na uradnem profilu na omrežju X zapisala: "Slovenija je ponosna na vas! Če kje, je ta zgodovinski dosežek najlepše doseči na domačem igrišču. Srečno na EP in naj bo vsak trenutke na igrišču nepozaben!" "Jaaaaa. Gremo v Nemčijo!" je pogled nogometnih navdušencev v turnir 24 reprezentanc, ki bo potekal med 14. junijem in 14. julijem, usmeril rokometni reprezentant Jure Dolenec.

Ob stožiškem stadionu je po tekmi sledilo navijaško rajanje, ki so se mu po slavju v slačilnici in opravljenih medijskih dolžnostih pridružili tudi slovenski reprezentanti. Vrhunec rajanja pa bo sledil v torek na posebnem sprejemu, ki bo ob 16. uri na Kongresnem trgu.

Luka Vovk
Zbralo se je rekordno število navijčev na Stožicah.

Martin Metelko

Luka Vovk
Vzdušje pred tekmo.