HItro med največjimi dobavitelji

V UKC Ljubljana policiji prijavili nekdanjega vodilnega uslužbenca iz sektorja za tehnično vzdrževanje

R.T.
16. 11. 2023, 10.39
Posodobljeno: 16. 11. 2023, 10.57
Deli članek:

V UKC Ljubljana imajo na dnevnem redu nov primer suma korupcije.

Marko Vavpotič
/

Tokrat naj bi bile v igri nepravilnosti pri poslu s podjetjem MPGE iz Grosuplja, ki je za UKC Ljubljana v zadnjih letih izvajalo strojnoinstalacijska dela.

Za spletni portal necenzurirano.si so v UKC Ljubljana potrdili, da so policiji prijavili zdaj že nekdanjega vodilnega uslužbenca iz enote sektorja za tehnično vzdrževanje. "Gre za sum zlorabe položaja ali zaupanja pri izvajanju gospodarske dejavnosti," so pojasnili na UKC Ljubljana in dodali, da so policiji prijavo posredovali v začetku prejšnjega tedna. Dodali so, da omenjeni uslužbenec ni več zaposlen v UKC Ljubljana. Po informacijah necenzurirano.si gre za Tea Reberška, vodjo ene od enot v tem sektorju. Očitkov ni želel komentiral. "Lahko povem samo to, da ne pijejo vode," je povedal za necenzurirano.si in poudaril, da bo zoper odpoved uveljavljal pravna sredstva.

Necenzurirano dodaja, da se je podjetju MPGE uspelo nenavadno hitro prebiti med največje dobavitelje UKC Ljubljana. In prav pri tem naj bi ključno vlogo odigral Reberšek.

Enaročanje
UKC Ljubljana, MPGE

Enaročanje
UKC Ljubljana, MPGE

Podjetje MPGE je uspel »preboj« leta 2021, ko so v UKC Ljubljana med drugim iskali izvajalca strojnoinstalacijskih del. Dobili so posel vreden 1,2 milijona evrov. Znova je skrbnik postal Reberšek. Toda skupna vrednost plačil, ki jih je MPGE dobil od UKC Ljubljana, je bistveno višja in znaša skoraj tri milijone evrov. Kako je to mogoče? Do poslov je prihajal večinoma prek naročilnic oziroma evidenčnih naročil, kjer se v UKC Ljubljana praviloma obrnejo na peščico vnaprej izbranih podjetij in od njih pridobijo ponudbe. Na drobljenje obsega del, da bi se izognili javnim razpisom, naj bi postalo pozorno tudi vodstvo UKC Ljubljana.

Naredili so revizijo Reberškovega dela, predvsem poslov z MPGE. Pri tem naj bi se izkazalo, da gre za vrsto nepravilnosti, med drugim za lažno prikazovanje opravljenega dela, na primer požarne straže, za katere naj bi se izkazalo, da niso bile opravljene, bile pa so obračunane. S tem naj bi prišlo do namernega materialnega oškodovanja UKC Ljubljana, poroča necenzurirano.si.

Vse podrobnosti pa preberite na necenzurirno.si.

Erar
UKC Ljubljana, MPGE