Delitev doniranega denarja

Junaški gasilec iz Mengša se je znašel pod plazom kritik

U.C.
12. 11. 2023, 16.10
Posodobljeno: 12. 11. 2023, 18.10
Deli članek:

Gasilec Sandi Zajc, javnosti znan kot junak, ki je požrtvovalno reševal otroke iz poplavljenega mengeška vrtca Gobica, medtem ko je voda ogrožala tudi njegovo hišo in požirala njegovo premoženje, se je znašel pod kritiko anonimnega pisma in zaenkrat ostaja brez obljubljenega denarja.

PGD Mengeš

Donacije slovenske javnosti, ki je želela nesebično pomagati herojskemu gasilcu, so bile nakazane na račun PGD Mengeš. Zdaj pa so se pojavile dileme, kako prejeti denar razdeliti med Sandija Zajca in njegovo ženo. Vpleteni stranki se o delitvi zajetnega zneska, ki naj bi bil 270.000 evrov, pogovarjata preko svojih odvetnikov. Dobrosrčni državljani so na isti transakcijski račun donirali tako za Zajca kot za gasilsko društvo, različen pa je bil namen nakazila. PGD Mengeš bo svoja stališča predstavilo na novinarski konferenci ali v svoji pisni izjavi, trdijo pa, da sredstev nikoli niso želeli zadrževati zase.

V anonimnem pismu gasilcu, ki je v težkih časih za Slovence uspel s svojim nesebičnim dejanjem ogreti srca, očitajo, da si neupravičeno želi prisvojiti denar, ki so mu ga z donacijami namenili za obnovo hiše, saj da hiše, ki mu jo je poplavilo, pravzaprav nikoli ni imel namena obnoviti. Ženo z otroki je zapustil, zdaj pa želi kupiti drugo hišo, še pišejo v anonimki.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v zvezi z zadevo na družbenem omrežju zapisal, da je "zgodba neugodna za vse", vendar, da "društvo ni nikoli imelo namena zadrževati sredstev". Šarec je komentiral še, da bi bila to popolnoma interna zgodba, ki ga ne kot ministra, niti kot člana gasilske organizacije ne bi zanimala, če seveda ne bi šlo za sredstva, ki so jih darovali ljudje iz cele Slovenije. »Niso jih darovali za odvetnike. Ne nazadnje pa sem se s tem ukvarjal tudi sam kot predstavnik države, saj je bilo treba interventno spreminjati zakonodajo za oprostitev dohodnine in smo se morali potruditi in uskladiti z Ministrstvom za finance.« Šarec upa, da se zadeva reši čim bolj ugodno, če je možno. »Je pa to nauk za naprej, da naj prostovoljna gasilska društva zbirajo donacije izključno za delovanje operative in društva, ne pa za posameznike. Že star pregovor pravi, da se pri denarju vse konča.« Obrambni minister je za spletni portal N1 glede odprtosti pogovorov med odvetniki Zajca in njegove partnerke za javnost dejal: “Ko se je javno zbiral denar, ni bilo zaprtih vrat. Najbolje bi bilo, da se v tem primeru vsi denarju odrečejo in ga vrnejo ljudem, ki so darovali. Če je to seveda mogoče.”