Zasedba enklave

Izrael nenaklonjen predaji Gaze palestinski upravi

U.C./STA
12. 11. 2023, 14.06
Posodobljeno: 12. 11. 2023, 14.24
Deli članek:

Izraelski premier Netanjahu je v soboto zavrnil načrt, po katerem bi Gazo po koncu vojaških operacij predali v upravljanje palestinski upravi pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa.

Profimedia
Vsakdanji prizor v Gazi.

Izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir je po navedbah izraelskih medijev šel še korak dlje in pozval k ponovni zasedbi palestinske enklave.

Netanjahu je v odgovoru na vprašanje o bodočem statusu Gaze zavrnil predlog, ki ga je med drugim javno podprl ameriški državni sekretar Antony Blinken, da bi vodenje enklave zaupali palestinski upravi, ki ima delni nadzor nad zasedenim Zahodnim bregom.

To idejo je pogojno podprl tudi Abas. Palestinska uprava v Gazi sicer ni prisotna že 16 let, potem ko so tam na zadnjih palestinskih volitvah leta 2006 izgubili proti Hamasu, čemur je sledila bitka za Gazo, ko je enklava dokončno prešla pod nadzor islamistov.

Netanjahu je svoje stališče upravičil s tem, da Gazo ne sme voditi oblast, ki več kot 30 dni po "masakru" Hamasa na izraelskem ozemlju tega ni obsodila.

V vsakem primeru pa bo Gaza ostala pod varnostnim nadzorom izraelskih oboroženih sil, je ponovil predsednik skrajno desne izraelske vlade.

Še korak dlje je šel eden bolj radikalnih ministrov Netanjahujeve vlade Ben-Gvir, ki je prepričan, da bo treba Gazo znova okupirati. "Ko ste prisotni na terenu, imate obveščevalne podatke in nadzor; ste gospodar," je dodal.

Izraelska vojska se je iz Gaze povsem umaknila leta 2005, a je ohranila nadzor nad pretokom ljudi in dobrin na območje enklave in z nje.