Razmere vse bolj napete

Islandija se pripravlja na vulkanski izbruh; mesta že evakuirajo

S.Š.
12. 11. 2023, 12.35
Deli članek:

Islandske oblasti so v soboto sporočile, da se pripravljajo na vulkanski izbruh na jugozahodu otoka.

Profimedia
Zaprli so tudi Modro laguno.

Islandski meteorološki urad je sporočil, da po seriji potresov obstaja veliko tveganje za izbruh vulkana na polotoku Reykjanes ali v njegovi bližini. Sporočili so še, da je obseg podzemne magme vse večji, ta pa se hitro širi. Verjetnost izbruha se je od danes zjutraj tako še povečala, vulkan pa bo najverjetneje izbruhnil v naslednjih nekaj dneh.

Evakuacija

Islandska agencija za civilno zaščito je čez noč odredila popolno evakuacijo Grindavika, ribiškega mesta s približno 3000 prebivalci.

Predor iz magme ali staljene kamnine, ki se razteza proti severovzhodu čez Grindavik in kakšnih 10 km naprej v notranjost, je bil pozno v soboto ocenjen na manj kot 800 metrov globok v primerjavi s 1500 metri prej čez dan, so sporočili iz urada.

Zaprta tudi Modra laguna

V četrtek so zaradi povečane potresne dejavnosti zaprli geotermalno zdravilišče Modra laguna, ki je ena glavnih turističnih znamenitosti Islandije.

Reykjanes je vulkansko in potresno žarišče jugozahodno od glavnega mesta Reykjavik. Marca 2021 so fontane lave spektakularno izbruhnile iz razpoke v tleh, dolge med 500 in 750 metrov v vulkanskem sistemu Fagradalsfjall v regiji.