Nepotreben trend

Proteinska živila so stroj za tiskanje denarja

U.C.
12. 11. 2023, 14.43
Posodobljeno: 12. 11. 2023, 14.56
Deli članek:

Proteinski šejki, beljakovinske ploščice, veganski prašek, celo dobri stari vanilijev puding je zdaj na voljo kot različica z visoko vsebnostjo beljakovin. In potrošniki so spremenili svoje navade. Ker so beljakovine pomembne za našo prehrano.

Profimedia
Kaj kupiti, proteinski ali navadni jogurt?

Posebna živila obogatena z beljakovinami, niso zgolj nepotrebna. So tudi nesramno draga. Potrošniška organizacija Foodwatch je spregovorila o goljufijah. »Proteinski izdelki proizvajalcev živil zgolj povzročajo zvonjenje registrskih blagajn in to je z vidika potrošnika očitna goljufija,« je pojasnila Laura Knauf iz Foodwatcha. Zdravstvene koristi so vprašljive. »Malo dodanih beljakovin v prahu in sladila namesto sladkorja še ne spremeni pudinga v zdravo živilo,« poudarja Knaufova.

Potrošnik mora za beljakovinska živila globje seči v žep. Po mnenju organizacije so tako imenovana beljakovinska živila bistveno dražja od primerljivih izdelkov.

Kot primer vzemimo beljakovinski vaniljev puding od Dr. Oetker, ki je trikrat dražji od običajnega pudinga njihove znamke. Trikrat toliko, brez dodane vrednosti: »Trend beljakovin je stroj za tiskanje denarja za proizvajalce hrane,« pravi Knaufova. Ker dodajanje beljakovin pri proizvodnji hrane ne stane veliko.

In pozor, sirotkine beljakovine so običajno odpadni produkt pri proizvodnji sira, ki se sicer pogosto predela v živalsko krmo.Višja vsebnost beljakovin v teh izdelkih tudi ni nujna za zdravo prehrano, so pojasnili pri Foodwatchu. To pomeni, da jih ni potrebno kupovati.

"Širok nabor naravnih živil brez kakršnih koli dodatkov je najboljša izbira za pokritje telesnih potreb po beljakovinah," je organizacija citirala strokovnjaka za prehrano Inga Froböseja z nemške športne univerze v Kölnu. Enako velja tudi za prehrano športnikov. Odrasel človek v povprečju potrebuje 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže na dan. Za osebo, ki tehta 70 kilogramov, je to 56 gramov beljakovin na dan. To količino zlahka dosežemo z običajno, uravnoteženo mešano prehrano.

Naravno visoko vsebnost beljakovin najdemo v velikem naboru živil. Otroci se v šoli učijo, da jajca vsebujejo veliko beljakovin in res je. Veliko proteinov najdemo tudi v živilih z nizko vsebnostjo maščob, recimo grškem jogurtu, mleku in parmezanu. Dovolj beljakovin boste našli tudi v mesnih in ribjih jedeh: piščančih prsih, pusti govedini, postrvi, lososu in kozicah. Če pa ste vegani, lahko posežete po leči, fižolu, seitanu, tofuju, tempehu, edamamu, itd.