Vsepovsod dlake

Hirzutizem ženskam greni življenje tudi med nosečnostjo

Mare Koren
11. 11. 2023, 18.11
Deli članek:

Tudi ženske so lahko prav po moško poraščene z grobimi, hrapavimi, temnimi dlakami po obrazu, hrbtu in celo prsih.

Dreamstime
Če vas muči pretirana poraščenost, obiščite ginekologa in endokrinologa.

Če spadate med deset odstotkov predstavnic nežnejšega spola, ki so zaradi preveč moških hormonov, androgenov, prevzele nekatere neljube značilnosti močnejšega spola, vam lahko včasih pomagajo že skrbno izbrane kontracepcijske tablete.

Ne samo dlake

Pretirana poraščenost, ki se včasih pojavi že pri otrocih, večinoma pa jo dekleta zaznajo v puberteti, je značilna za obraz, prsi, trebuh, trtico, zadnjico, notranji del beder in zunanje spolne organe. Spremljajo jo lahko moški tip plešavosti, ogrci, nizek glas, povečana teža, povečan libido, povečan klitoris, izostanek menstruacije ali moten menstruacijski cikel. Včasih se hirzutizem pojavi med nosečnostjo ali menopavzo. Preveč moških hormonov, po navadi testosterona, se ne kaže samo s pretirano poraščenostjo, ampak je povezano tudi z nekaterimi resnimi boleznimi: sindromom policističnih jajčnikov, ki lahko povzroči celo neplodnost, tumorji jajčnikov, cushingovim sindromom oziroma povečanim izločanjem kortikosteroidov in različnimi zapleti na žlezah. Včasih pa pretirano poraščenost prav te bolezni zaženejo. Zanimivo je, da so pri nekaterih ženskah s hirzutizmom dlačni mešički občutljivejši in reagirajo že ob normalni ravni testosterona ter drugih moških spolnih hormonov. Strokovnjaki razlagajo, da je stanje povezano z močnejšim delovanjem nekaterih encimov in povečano občutljivostjo lasnih mešičkov za delovanje moških hormonov. Ne tako redko pa lahko preglavice zaradi poraščenosti povzročajo tudi kontracepcijska sredstva, hormonska terapija in anabolni steroidi. Za konstitucijski hirzutizem je značilna dedna oblika pretirane poraščenosti, ki nima nič opraviti z zmešnjavo hormonov v ženskem telesu.

Kako pa kaj vaš sladkor?

Če vas muči pretirana poraščenost, obiščite ginekologa in endokrinologa. S krvnimi preiskavami bodo zdravniki ugotavljali tudi, ali nimate nemara sindroma policističnih jajčnikov ali kakšne druge bolezni. Preverili bodo tudi raven glukoze in holesterola, ker je prevelika poraščenost pogosto povezana tako s sladkorno boleznijo kot z zvišanim holesterolom v krvi.

Številka na tehtnici je pomembna

Glede na osnovni vzrok vam bo zdravnik za začetek morda predlagal, da shujšate. Izguba telesne teže in vzdrževanje zdrave prehrane lahko znižata raven moških hormonov in odpravita odvečne kocine. Kontracepcijske tablete z estrogenom in progesteronom včasih ravno tako zajezijo nastajanje moških spolnih hormonov v jajčnikih in podobno lahko pomagajo antiandrogeni.

So čezmerno poraščene samo noge?

Poznamo več vrst hipertrihoze in različnih vzrokov zanjo.

Hipertrihoza je čezmerna dlakavost katerihkoli delov telesa, tudi tistih, kjer rast las ni odvisna od hormonov, in lahko prizadene tudi moške. Strokovnjaki ločijo več vrst bolezni: prirojeno hipertrihozo pri novorojenčkih – novorojenčkove dlake se pozneje ne nadomestijo s puhastimi dlakami, ampak rastejo naprej in dosežejo deset centimetrov in več; pridobljeno hipertrihozo – iz lasnih mešičkov, iz katerih naj bi rasle puhaste dlake, začnejo rasti močne dlake; z zdravili povzročeno hipertrihozo – zanjo je značilna enakomerna poraščenost različnih delov telesa, ki ni odvisna od androgenov, je pa povezana z jemanjem nekaterih zdravil; simptomatsko hipertrihozo – pogostejša je pri možganskih poškodbah, fetalnem alkoholnem sindromu, kožnem in mišičnem vnetju, podhranjenosti oziroma anoreksiji nevrozi.