Spopad s katastrofo

Šefic: Kdor potrebuje pomoč in je še ni izkoristil, naj nikar ne odlaša

S.R.
17. 10. 2023, 09.54
Posodobljeno: 17. 10. 2023, 12.53
Deli članek:

Boštjan Šefic, varnostno strokovnjak, ki ga je po avgustovskih poplavah iz pokoja aktiviral premier Robert Golob, je na današnji novinarski konferenci predstavil pregled opravljenega dela v zadnjih dveh mesecih po vodni ujmi, ki je v delih države povzročila katastrofo.

Sa. R.
Boštjan Šefic, državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah 2023.

Vlada je namreč Šefica sredi avgusta imenovala za državnega sekretarja, ki bdi nad obnovo. Šefic je predstavil tudi nekatere ključne naloge v prihodnjih mesecih, medtem ko je direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre predstavila spletni pregledovalnik delovišč na vodotokih po poplavah avgusta 2023.

Šefic je sicer na začetku oktobra zagotovil, da bodo interventni posegi na strugah zaključeni do pozne jeseni, temu pa bo sledila celovita sanacija, ki pa mora biti strokovna. Dejal je še, da je projekt sanacije po poplavah finančno in po številu angažiranih ljudi največji v zgodovini Slovenije, ter izpostavil, da ob tem razume ljudi, ki so nervozni in želijo hitre rešitve. Vendar v sanaciji nastajajo problemi, ki jih ni mogoče rešiti čez noč, zanje morajo strokovnjaki pripraviti ustrezne rešitve, saj lahko v nasprotnem s sanacijo naredijo več škode kot koristi.

Izjemno sodelovanje

Šefic je uvodoma pojasnil, da so se odločili za izvajanje rednih tiskovnih konferenc, na katerih bodo državljanom odslej predstavljali opravljeno delo in prioritete za naslednje obdobje. Izpostavil je še, da je sodelovanje z občinami, humanitarnimi organizacijami, zbornicami, strokovnjaki ter posamezniki in skupinami »izjemno kvalitetno.« Po njegovih besedah so humanitarne organizacije, ki sodelujejo, opravile izjemno pomembno vlogo, in sicer ne zgolj pri delitvi pomoči, temveč tudi na drugih področjih, ko je denimo psihosocialna pomoč. Pomembno vlogo so imele donacije, ne gre pa pozabiti tudi na mednarodno pomoč.

Rekordno hitro

Kaj je bilo storjenega? Šefic je poudaril, da so posamezni finančni ukrepi, ki jih je sprejela vlada, »bistveno prispevali« k učinkovitosti odprave posledic in so oblažili težko situacijo, v kateri so se znašli ljudje. Izpostavil je izjemno hitro sanacijo vodovoda na Prevaljah, kar je omogočila hitra reakcija vlade. V zelo kratkem času je bila zagotovljena tudi prevoznost lokalnih regionalnih cest, vlada pa je po njegovih besedah sprejela tudi številne ukrepe za pomoč gospodarstvu. Šefic je ob tem spomnil na deset milijonov evrov pomoči, ki jih je vlada prek Rdečega križa in Karitasa razdelila fizičnim osebam. Spomnil je še na predplačila občinam, ki se izvajajo v rekordno kratkem času. Če je v primeru preteklih nesreč to lahko trajalo več let in se nekatere odredbe za izplačila podpisujejo še danes, »mi izvajamo izplačila za škodo, ki je nastala 4. avgusta, torej v dobrih dveh mesecih.« Tukaj je še izplačilo predplačil gospodarstvo, za katera je zaprosilo 708 podjetij in ki so bila v večini že izplačana. Vlada je hkrati sploh prvič odobrila interventne stroške za občine v višini 100 odstotkov, tudi to pa so začeli izplačevati v rekordnem času. Šefic je nato nanizal še celo vrsto ukrepov, o katerih smo že poročali in jih na tem mestu ne bomo ponovno naštevali.

Ključni izzivi

Kar zadeva nadaljnje delo, je izpostavil pripravo zelo pomembnega Zakona o obnovi, ki mora biti odgovor na vsa vprašanja, pomembna za učinkovito obnovo in razvoj. Zakon naj bi okvirno veljal pet let. Po navedbah Šefica med drugim razmišljajo tudi o nadgradnji Zakona o obnovi po naravnih nesrečah. Hkrati bodo zdaj bistveno pozorno namenili pomoči fizičnim osebam, zlasti z vidika obnove stanovanj in stanovanjskih objektov. »Pred nami so nekatere zelo zahtevne odločitve, ki jih bomo oblikovali in sprejeli skupaj z občinskimi vodstvi in jih tudi predstavili občankam in občanom,« je dejal Šefic, ki je potrdil, da se to nanaša tudi na območje naselja Struge, ki ga ogroža velik usad, precej hiš pa je poškodovanih, tako da ljudje zahtevajo odgovore, ali naj hiše obnavljajo. »Z občino moramo še definirati nekatere postopke. Nato bomo opravili pogovore s krajani in opredelili nadaljnje korake,« je po poročanju STA povedal Šefic. Tudi glede občine Braslovče, kjer je med drugim vprašanje morebitne preselitve dela naselja Letuš, naj bi bilo več znanega v naslednjih dve tednih. S problematiko so seznanjeni, poznajo predlog župana glede morebitne selitve, pridobili so mnenja stroke, je povedal Šefic in dodal, da bo to gotovo tudi tema sobotnega obiska vlade v savinjski regiji.

Šefic je hkrati vse, ki še niso izkoristili razpoložljivih možnosti pomoči, sprejetih z interventnim zakonom, pozval, naj to pomoč vendarle izkoristijo. Ob tem je poudaril, da zdaj intenzivno ugotavljajo tudi, ali še obstajajo posamezniki oziroma družine, ki še»nimajo ustrezne nastanitve za neko daljše obdobje.« Za konec izpostavil še dva velika izziva, ki ju je treba razumeti. Gre namreč za izjemno veliko območje delovanja, kjer je prizadetega približno polovica ozemlja Slovenije in več kot sto občin. »Take situacije do zdaj še nismo imeli,« je pojasnil in dodal, da je izjemno velika tudi popisana škoda v več kot 138 občinah, to razsežnost škode pa je treba upoštevati pri izvajanju vseh načrtovanih ukrepov. Kot eno najtežjih nalog je pri tem izpostavil določanje prioritet pri obnovi.