Groza

Foto: Pokol v Bruslju zagrešil 45-letni Tunizijec

S.R.
17. 10. 2023, 07.02
Posodobljeno: 17. 10. 2023, 07.56
Deli članek:

Belgijski organi pregona so ponoči razkrili identiteto moškega, ki je v Bruslju v večernih urah umoril švedska navijača in je od takrat še vedno na begu.

Profimedia
Teroristični napad v Bruslju.

Bruselj so v ponedeljek zvečer znova pretresli prizori groze, zaradi česar so morali v belgijski prestolnici prvič po letu 2016 stopnjo nevarnosti dvigniti na najvišjo četrto stopnjo. Malo po 19. uri so na območju trga Place Sainctelette odjeknili streli, kmalu pa so se na kraju znašla številna policijska in reševalna vozila. Osumljenec, 45-letni tunizijski državljan Abdesalem L., je tam oblečen v fluorescentno oranžen jopič sestopil s skuterja in z avtomatsko puško umoril dve osebi. Najprej naj bi v preddverju neke zgradbe umoril eno osebo in nato streljal še proti dvema osebama v taksiju. Belgijsko državno tožilstvo je že potrdilo, da sta pod streli umrla švedska navijača. V Bruslju sta se namreč včeraj v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 pomerili Belgija in Švedska, pri čemer so tekmo zaradi napada ob polčasu odpovedali. Po današnjih navedbah državnega tožilca Frederica Van Leeuwa je osumljenec švedskima navijačema začel slediti, ko sta sedla v taksi. Ko sta pozneje iz vozila izstopila, je nanju začel streljati in jima sledil v preddverje zgradbe, poroča belgijski časnik Le Soir.

Kdo je Abdesalem?

Preiskavo je prevzelo tožilstvo, pristojno za terorizem, pri čemer motiv napad še preiskujejo, je včeraj poročala STA. Osumljenec je s kraja pobegnil s skuterjem in ga še vedno iščejo. Čeprav motiv za napad uradno še ni znan, je strelec v videoposnetku že razkril, da je pripadnik oziroma podpornik skrajne skupine Islamska država in »da je v imenu islama ubil tri Švede«. Abdesalem L., 45-letni tunizijski državljan, ki naj bi mu v Belgiji zavrnili prošnjo za azil, je v bruseljski četrti Schaerbeek bival nezakonito in naj bi ga po prvih poročilih v Tuniziji že obravnavali zaradi povezav s terorizmom, a ta navedba kot kaže ne drži. Po poročanju belgijske televizije RTBF naj bi prav tako na spletu izražal podporo islamskim skrajnežem.

Le Soir na drugi strani poroča, da se je vest, da so 45-letnika v Tuniziji obravnavali zaradi terorizma, izkazala za lažno. V njegovi domovini naj bi ga namreč obravnavali zgolj zaradi »običajnih« kaznivih dejanj. Po njihovih navedbah je za azil zaprosil leta 2019, prošnjo pa so mu manj kot leto dni pozneje zavrnili. Kot je pojasnil pravosodni minister Vincent Van Quickenborne, je bil 45-letnik na policijskem radarju zaradi »trgovine z ljudmi, nezakonitega prebivanja v državi in ogrožanja nacionalne varnosti.«

Profimedia
Teroristični napad v Bruslju.

V Bruslju so v večernih urah močno okrepili policijski nadzor in zaprli najmanj dve postaji podzemne železnice. Pojavila so se namreč nova poročila o streljanju, a je tiskovni predstavnik družbe STIB, operaterja javnega prevoza v Bruslju, po poročanju časnika The Brussels Times ta poročila pozneje zanikal. Pristojni so medtem okrepili varnostne ukrepe na številnih lokacijah v Bruslju, v preostalem delu države ter tudi na mejah s Francijo in Nizozemsko. Medtem so iz Evropske komisije sporočili, da bodo svojim zaposlenim za danes odredili delo od doma. Belgijski premier Alexander De Croo je prebivalce pozval k večji previdnosti in dejal, da se bo danes popoldne sestal svet za nacionalno varnost.