Nadaljevanje sojenja

Pri spornem poslu Luke Koper s podjetjem TTI naj bi se mudilo, finančniki so samo izvrševali

Sijan Pretnar
16. 10. 2023, 20.15
Deli članek:

»Forenzično revizijo je zahtevala skupščina družbe,« je na sodišču na vprašanje, kdo je zahteval revizijo domnevno spornega posla Luke Koper s podjetjem TTI, odgovoril nekdanji predsednik uprave družbe Gregor Veselko. Na koprskem okrožnem sodišču se z zaslišanjem prič nadaljuje sojenje nekdanji Časarjevi upravi, ki naj bi s spornim poslom Luko oškodovala za skoraj 14 milijonov evrov.

Tomaž Primožic/FPA
Na sojenju Robertu Časarju (tretji z leve, v drugi vrsti) in njegovim nekdanjim najožjim sodelavcem je tokrat pričal Gregor Veselko, ki je Luko Koper vodil med letoma 2009 in 2012.

Gregor Veselko je vodenje Luke Koper prevzel spomladi leta 2009, ko so prejšnjo upravo odstavili, predsednik uprave je bil do septembra 2012. Ko je mandat pred 14 leti začel, ga je na mizi čakal sklep skupščine o forenzični reviziji za posle prejšnje uprave, med katerimi je bil tudi nakup desetodstotnega deleža v slovaškem podjetju TTI. Skupščina (oziroma lastniki podjetja) so nato upravi naročili, naj na podlagi ugotovitev posebne revizije sproži pravdne postopke.

Veselko: Naša naloga ni bila raziskovati dogajanja v preteklosti

Državnega tožilca Damirja Kusića je zanimalo, ali je uprava tudi sama raziskovala, kako je prišlo do posla s TTI, vendar je Veselko pojasnil, da se je takratna uprava postavila v nevtralen položaj, delovali so po navodilih skupščine. »Naša naloga ni bila raziskovati, kar se je dogajalo v preteklosti, to smo prepustili pristojnim organom. Smo pa morali s tem 'hendlati',« je dodal.

Posebno revizijo je pripravila družba Pricewaterhouse Coopers. »Oni so preiskovali, mi smo šli naprej in se s tem nismo ukvarjali,« je poudaril. Revizorji so svoje poročilo predstavili tudi na izredni seji skupščine.

Manuela Doso, arhiv Obalne sindikalne organizacije KS 90
Poti v Luko Koper in iz nje so finančno zelo mamljive, ta pomemben del slovenskega gospodarstva je že leta prava molzna krava.

Podatke za revizorje so pripravili v pristojnih službah. V upravi TTI je Luka sicer imela svojega člana, vendar do kakšnega aktivnega soupravljanja ni prišlo. Morebitnih novih poslov, ki naj bi jih prineslo to sodelovanje, se Veselko ni spomnil, saj je bilo to v domeni njihove komerciale, prav tako ni bil seznanjen s postopkom slabljenja naložbe v TTI.

Pogodbo sklepali po neustaljeni poti

Pred dnevi so zaslišali tudi nekdanjo vodjo finančne službe v Luki Koper, Andrejo Ličen Čok, ki je potrdila navedbe tožilstva, da se je ob sklepanju posla mudilo. Luka je takrat za posel najela bančno posojilo. Finančna služba pa je bila vključena le v sklepni fazi posla. Postavljalo se je tudi vprašanje likvidnosti, saj naložba ni bila vključena v poslovni načrt za tisto leto.

Omenila je, da se je pogodba sklepala po neustaljeni poti, saj v finančni službi niso sodelovali v pogovorih, temveč le pri realizaciji posla. Za premostitveno posojilo za ta posel se je dogovarjala njena nadrejena. »Postopek ni bil običajen,« je povedala, »vse se je dogajalo dokaj hitro.«

Bobo
Logistika in povezljivost s svetom sta že dolgo zlata jama, interesentov za zaslužek pa nikoli ne zmanjka.

Na vprašanje, kaj je bilo tako neobičajno, pa je povedala, da so jim posojilo odobrili v dveh dneh. Posojilo so kasneje reprogramirali za pet let, z odplačilom pa ni bilo težav. V posel menda niso bili vključeni niti pravniki iz družbe. »Verjetno je vsakemu dobremu gospodarju v interesu, da vsi – vsak s svojega področja – pregledamo pogodbo. Tako delamo v Luki Koper,« je pripomnila priča.

Marjan Babič pa je pojasnil, da posel s TTI ni bil tako enkraten. Andreja Ličen Čok je odvrnila, da ni hotela prikazati, da je bil posel enkraten, šlo je za težak posel, ki »je še danes vrednostno zahteven za Luko Koper«.

Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju, članoma njegove uprave Aldu Babiču in Marjanu Babiču, takratnemu izvršnemu direktorju za razvoj in marketing Milanu Pučku ter Dietru Kaasu, avstrijskemu poslovnežu in solastniku holdinga TTI, ki ga tudi ob tej obravnavi ni bilo v Koper, se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo predvidoma sredi decembra.

Tožilstvo Časarju, Marjanu Babiču in Aldu Babiču očita zlorabo položaja, Pučku in Kaasu pa pomoč pri tem. Kazniva dejanja naj bi zagrešili leta 2008, ob sklepanju domnevno škodljivega nakupa desetodstotnega deleža v holdingu TTI (Trade Trans Invest), za katerega je Luka Koper odštela 25,8 milijona evrov. Po oceni preiskovalcev in koprskega tožilstva je Luka desetodstotni delež precej preplačala, obtoženi naj bi jo oškodovali za 13,9 milijona evrov.