Občutna ohladitev

Vremenoslovci napovedujejo 10 centimetrov novozapadlega snega v gorah in začetek kurilne sezone

D.K.
11. 10. 2023, 14.59
Posodobljeno: 11. 10. 2023, 15.23
Deli članek:

V prihodnjem tednu bodo dnevne temperature kar 10 do 15 °C nižje kot v tem tednu. Ohladitev bo od severa zajela velik del Evrope in segla vse do severnega dela Sredozemlja.

Profimedia
Prihaja občutna ohladitev

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C. Jutri se bo na Primorskem zmerno pooblačilo, drugod bo precej jasno z nekaj jutranje megle. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 14, ob morju 16, najvišje dnevne od 21 do 26 °C. V petek bo na severu delno jasno, drugod bo dopoldne po nižinah precej nizke oblačnosti, popoldne pa se bo delno zjasnilo. 

V nedeljo prihaja hladna fronta, ki prinaša obilnejše padavine 

Do sobote bo območje Alp še pod vplivom toplega jugozahodnega vetra. V nedeljo, 15. oktobra, se bo dokaj izrazita hladna fronta iznad srednje Evrope pomaknila tudi nad naše kraje. Nad severnim Sredozemljem bo nastalo ciklonsko območje, ki se bo v naslednjem tednu vedno znova obnavljalo. Od severovzhoda bo k nam dotekal občutno hladnejši zrak, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje. 

V nedeljo bo oblačno s padavinami, sprva bodo vmes tudi nevihte. Predvidoma bo večinoma padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, a se napovedi količine padavin še precej spreminjajo. Meja sneženja se bo v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek predvidoma spustila do okoli 1500 m nad morjem. V ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale, od torka do petka pa se bo njihova verjetnost občasno znova povečala. Hladno bo, jutranje temperature bodo okoli 5, najvišje dnevne pa okoli 10 °C. Na Primorskem bo pihala burja, napovedujejo pri Agenciji RS za okolje. 

Prihaja tudi snežna pošiljka

»Ob prehodu fronte se predvsem za zahodno polovico države od nedelje do ponedeljka nakazuje malenkost več padavin - med 50 in 100 l/m2, bo pa to povsem odvisno od lege sredozemskega ciklona,« pa napovedujejo pri Neurje.si. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1500 metrov. ECMWF za naše Kamniško Savinjske ter Julijske Alpe nakazuje približno 10 cm novozapadlega snega, najverjetneje pa bo pobelilo tudi Pohorje oz. Roglo, čeprav bo sneg hitro skopnel zaradi pozitivnih dnevnih temperatur. Ohladitev bo najbrž kratkega pomena, dodajajo pri Neurje.si

Začetek kurilne sezone  

Za začetek kurilne sezone mora jeseni večerna temperatura ob 22. uri tri dni zapored pasti pod 12 °C. Predvidoma se bo v večjem delu Slovenije to zgodilo med nedeljo in torkom, tako da se bo kurilna sezona tudi »uradno« začela v sredo, 18. oktobra. Po letu 1961 se je še kasneje v oktobru kurilna sezona začela le v letih 1966, 1968, 2014 in 2017, so ob današnji vremenski napovedi zapisali pri Agenciji RS za okolje.