Poziv ministrstvu

Vlada: stroške službenih potovanj je treba zmanjšati

D.K./STA
4. 10. 2023, 16.00
Posodobljeno: 4. 10. 2023, 16.00
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sklenila, da naj ministrstvo za javno upravo, v sodelovanju z ministrstvom za finance, do konca leta pripravi načrt za zmanjšanje materialnih stroškov službenih potovanj za najmanj 15 odstotkov, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

S.R. / M24
Premier Robert Golob

Sklep je vlada sicer sprejela po več javnih kritikah na račun odločitve ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da se s štirimi sodelavkami ministrstva udeleži junijskega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku. Za službeno pot vseh udeleženih je namreč država odštela nekaj več kot 33.000 evrov.

Ministrica je takrat kritike o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva zavrnila, stroške pa ocenila kot razumne. 

Na današnji novinarski konferenci je dodatno pojasnila, da je temeljit pregled pokazal, da glede službene poti v New York obstaja "nekaj organizacijskih težav", ki so jih že začeli odpravljati. Hkrati so ugotovili tudi sume o nepravilnostih pri izdaji njene letalske karte, zato so že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. Če pri agenciji ne bodo naleteli na sodelovanje, pa so po besedah ministrice pripravljeni tudi iti v tožbo. 

V stranki SDS so sicer napovedali vložitev interpelacije zoper ministrico, med drugim tudi zaradi visokih stroškov službene poti v New York.