Ministrica komentira

Sanjo Ajanović Hovnik o razpisu in letalskih kartah: "Imam popolnoma čisto vest"

S.Š./STA
4. 10. 2023, 13.43
Posodobljeno: 4. 10. 2023, 14.47
Deli članek:

Ministrico Sanjo Ajanović Hovnik bremenijo očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije. Zdaj je očitke komentirala ministrica sama.

Bobo
Sanja Ajanović Hovnik

"Najprej bi začela z letom v New York. Opravili smo temeljit pregled, kako je nakup letalskih vozovnic potekal in ugotovili, da smo pri nakupih vozovnic imeli nekaj organizacijskih težav, ki jih bomo v najkrajšem možnem času odpravili, saj smo z odpravo že pričeli. Hkrati pa smo ugotovili tudi nekatere sume nepravilnosti v primeru izdaje moje letalske vozovnice. Zato smo že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. V primeru, da se izkaže, da agencija ne bo kooperativna v tem delu, pa smo pripravljeni iti tudi v tožbo. Dejstvo pa je, da nakupi letalskih vozovnic, kot jih že leta poznamo v državni upravi, niso optimalni. Zato bom, če bo to potrebno, vladi v najkrajšem možnem času predlagala spremembo načina nakupa letalskih vozovnic," je danes v izjavi za javnost povedala Ajanović Hovnikova ter dejala, da želi s tem zgodbo glede nakupa letalskih vozovnic zaključiti.

O razpisu

Komentirala je tudi javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, v sklopu katerega je vlada prejemnikom namenila 10,6 milijona evrov sredstev, na razpis pa se je prijavil tudi IPES, ki ga vodi ministričina nekdanja poslovna partnerica. 

"Kar se tiče razpisa, bi poudarila, da smo vsa dejstva še enkrat preverili in lahko ponovno zagotovim, da sem ravnala zakonito in transparentno. Žal mi je, da je padla senca dvoma na ta razpis, ki so ga strokovne službe ministrstva za javno pravo skupaj s petimi ministrstvi skrbno pripravljale, oblikovale in vodile z najboljšimi cilji in nameni. Kot ministrica imam popolnoma čisto vest. Res sem bila lastnica podjetja Smart Center, tega nisem tudi nikoli skrivala. Če bi želela karkoli prikriti, deleža podjetja vsekakor ne bi prenesla na svojo mamo. Kot lastnica poslovnega deleža mama ni sodelovala v poslovanju podjetja in je samo solastnica v poslovodstvu. Podjetje Smart Center se nikoli ni prijavilo na noben razpis ministrstva za javno pravo. To je možno preveriti iz vseh podatkov, ki so na voljo."

"Na razpis pa se je prijavil Zavod IPES, ki ga vodi Kaja Primorac, moja nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka. Gospa Primorac je ena izmed številnih ljudi, s katerimi sem v preteklosti sodelovala, a sta se najini poslovni poti v lanskem letu razšli, zato nisva več v komunikaciji. Ne le, da za Zavod, ki ga vodi, ne veljajo nobene formalne omejitve poslovanja, tudi ni nobenega razloga, da bi bila prijava tega Zavoda kakorkoli sporna. Razpis so pisale strokovne službe, vloge je ocenjevala strokovna komisija.

O tem, da je IPES med prejemniki sredstev sem izvedela šele 5. septembra. V času trajanja razpisa nihče iz strokovne komisije ni mene, mojega kabineta ali kogarkoli drugega obvestil o kakršnikoli nepravilnosti ali sumu na nepravilnost. Absolutno potrjujem, da nisem vedela, da je Smart center sodeloval z drugimi prijavitelji na ta razpis," je zatrdila ministrica in dejala, da je bila o dogajanju obveščena šele 21. septembra, ko ji je novico sporočila Kaja Primorac.

"Informacijo sem takoj predala pristojnim službam Ministrstva za javno upravo, pa tudi KPK. Komisiji za preprečevanje korupcije sem torej takoj podala prijavo in zaprosila za napotilo, kako ravnati v tem primeru. Upam, da bodo zadevo pregledali vsi pristojni organi," je zaključila Ajanović Hovnikova.

Pomnimo

Ministrica za javno upravo Ajanović Hovnik se je v središču očitkov sprva znašla zaradi visokih stroškov službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. V zadnjih dneh pa se je ministrica znašla tudi sredi dvomov o transparentnem razdeljevanju javnih sredstev. Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov. Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru, ki ga vodi Katja Primorac, nekdanja poslovna partnerica ministrice Ajanović Hovnik.

Pri SDS napovedali interpelacijo, Svoboda ministrico zaenkrat še podpira

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X včeraj napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper Ajanović Hovnikovo. "Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo," je zapisal Janša, ki meni, da so kritike ministrice več kot upravičene. "Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik," je zapisal. Pričakujejo sicer "enak rezultat kot pri prejšnji desni roki predsednika vlade Roberta Goloba", nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, je še dodal.

V poslanski skupini Svoboda so medtem dejali, da se bodo na interpelacijo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik odzvali, ko jo bodo prejeli in preučili. Ministrico v tem trenutku podpirajo, odločitve pa bodo sprejemali, ko bodo dobili vsa pojasnila glede očitkov na njen račun.