Incident na Kongresnem trgu

Pulila je zastavice za nerojene otroke, zdaj je predsednica z njo sodelovanje prekinila

S.Š.
4. 10. 2023, 12.28
Posodobljeno: 4. 10. 2023, 12.48
Deli članek:

V sklopu dogodka Pohod za življenje, ki nasprotuje pravici do splava, je prišlo v ponedeljek na Kongresnem trgu do izgreda.

STA
Ker je Štigličeva med dejanjem z zbranimi tudi nespoštljivo komunicirala, je predsednica republike sodelovanje z njo prekinila.

V ponedeljek so člani civilne iniciative Pohod za življenje na Kongresnem trgu v Ljubljani z zastavicami opozarjali na umrle otroke v postopkih splava. Mimo je nato prišla skupina deklet, ki je zastavice protestno podrla. Med njimi je bila tudi Sara Štiglic, članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice Nataše Pirc Musar. Posnetki incidenta so zakrožili po družbenih omrežjih, na katerih se je razvila burna razprava. Posnetek je komentiral tudi Janez Janša, ki je na družbenem omrežju X zapisal: "Si predstavljate danes prve novice na @RTV_Slovenija @24UR @PlanetTV, če bi bile zastavice slučajno mavrične?". Matej Tonin pa je medtem dejal, da družba, ki ne spoštuje življenja nima prihodnosti, skupnost, ki ne premore strpnosti za spoštovanje različnih mnenj pa ne more biti demokratična.

Predsednica s Štigličevo prekinila sodelovanje

Ker je Štigličeva med dejanjem z zbranimi tudi nespoštljivo komunicirala, je predsednica republike sodelovanje z njo prekinila. Predsednica je obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, so sporočili iz njenega urada. "Po seznanitvi, da je bila v nespoštljivo komunikacijo vpletena tudi članica MPO, smo v Uradu predsednice Republike Slovenije z njo opravili pogovor in sporazumno sprejeli odločitev, da Sara Štiglic ni več članica tega odbora," je na družbenem omrežju X zapisala Nataša Pirc Musar.

V uradu predsednice so sicer poudarili, da je stališče Pirc Musar do pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. "Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira," so zapisali. Predsednica je že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled, so še zapisali. Dodali so tudi, da se kljub povabilu predsednica pohoda ni udeležila zaradi drugih obveznosti.

Urad predsednice Republike Slovenije
Odziv predsednice republike Nataše Pirc Musar na vabilo na Pohod za življenje 2023

Odbor s spremenjeno sestavo

Mladinski posvetovalni odbor, ki sicer predstavlja neposreden komunikacijski kanal med predsednico in mladimi, bo v spremenjeni sestavi deloval še naprej in pripomogel, da bodo predsedničine odločitve in mnenja temeljila na širokem spektru stališč in bodo resnično predstavljala mnenja ter skrbi mladih. To vodi k učinkovitejšim in uspešnejšim politikam ter omogoča širše in dolgoročno delovanje, so še dodali v uradu predsednice.

STA
V Mladinski posvetovalni odbor je predsednica letos imenovala štiri aktivne mlade: Lucijo Karnelutti, Saro Štiglic, Vida Čeplaka Mencina in Luko Hitija.