Izgubili dom, želijo si le dovoljenja

Foto: »Če bo to enkrat Savinja zalila, potem tudi Celja, Ljubnega in Mozirja ne bo več«

S.R.
10. 8. 2023, 14.20
Posodobljeno: 10. 8. 2023, 21.27
Deli članek:

Ta konec tedna so ves bes narave občutili tudi prebivalci Ljubnega ob Savinji. Poplave so namreč katastrofo povzročile vzdolž Savinjske doline, vse skupaj pa so spremljali zemeljski plazovi. Bridkih in ganljivih zgodb je v teh dneh veliko, med njimi je tudi primer Nejc Zagerja, ki je z družino ostal brez hiše, a si zdaj želi le ene stvari.

Svet24TV
V zaselku Trbiž je plaz zasul več hiš.

Kot smo že poročali, je v zaselku Trbiž v Ljubnem ob Savinji zemeljski plaz uničil več hiš. Rajku Kosmaču je denimo deroča voda odnesla hišo. Še zadnji hip so skupaj z ženo, hčerko in njenim soprogom ter njunimi otroci zapustili hišo, nato je zaropotalo, družina pa je naslednji trenutek izgubila čisto vse. »V štirih sekundah ni bilo več hiše. Samo pokadilo se je in ni bilo ničesar več,« je Rajko skrušeno opisal za Svet24TV. Franjo Naraločnik, župan Ljubnega ob Savinji, je že pred dnevi dejal, da so lahko le srečni, da ni bilo smrtnih žrtev. V Trbižu od dveh hiš, ki sta se znašli pod plazom, ni ostalo nič.

»Nimamo kaj gledat, hiša je za podret«

V Trbižu so bili deležni dvojnega odmerka, divjanja hudournika v kombinaciji s plazom. Tam biva tudi Nejc Zager, ki mu je plaz zasul hišo, v katero se je vselil pred vsega nekaj tedni.

Zager je danes za Svet24TV potrdil, da mu bodo hišo porušili. Že včeraj so v prostorih demontirali, kar se je še dalo. Iz dela hiše, kjer je živel s partnerko in petmesečnim dojenčkom, so uspeli rešiti nekaj pohištva. »Strešnike smo dol pobrali, da smo rešili čim več, kar se je dalo,« je pojasnil in dodal, da bodo nekatere vrednosti odstranili še jutri, kot prispe »mojster za višinska dela.« Statiki so namreč ocenili, da za hišo ni rešitve, da ni več primerna za bivanje. »Prvo nadstropje, od mame in očeta stanovanje, se je posedlo v garažo za 40 centimetrov. Počila je kompletna plošča.« Po njegovih navedbah sta statika, ko sta to videla, samo »odmahnila z roko« in rekla »sploh nimamo kaj gledat, hiša je za podret«.

Osebni arhiv
V Trbižu v Ljubnem ob Savinji, kjer ima družina Zager kmetijo, rešujejo, kar se rešiti da.

Želi si le gradbenega dovoljenja

Še dobro, da so jih k sebi vzeli sosedje, kamor so se zatekli. Tako so njegovi družini z dojenčkom dve sobi izpraznili eni sosedje, njegova starša pa so pod streho vzeli drugi sosedje. Drugam ne morejo, saj imajo tam kmetijo. Zager upa, da bo dobil gradbeno dovoljenje za 50 do 100 kvadratnih metrov velik kos zemlje na kmetiji, ki je »dvignjen za 50 metrov nadmorske višine.« To je edina parcela na kmetiji, ki je ni zalilo. Na vprašanje, če pa je tam varno graditi, je slikovito odvrnil: »Če bo tisto enkrat Savinja zalila, potem tudi Celja, Ljubnega in Mozirja ne bo več, to pa garantiram.«

Pet ali deset kilometrov stran živeti ne pride v poštev, saj imajo tam hlev, živali. »Moram biti blizu živine ves čas, da si lahko ponoči na razpolago.« Želi si vsaj gradbenega dovoljenja. »Tukaj smo taki ljudje, da znamo vse sami delati. Mi, če dobimo dovoljenje, bomo sami naredili hišo. Tukaj ni soseda, ki ne bi znal delati tega, kar je pri gradnji hiše treba.« Priznal je, da je na papirju to prvovrstno kmetijsko zemljišče, »notri je pa sam pesek. Jaz sem pokosil morda le enkrat ali dvakrat na leto. Eno so papirji, drugo pa realnost, v živo pa nihče ne pride pogledati, da bi mu lahko razložil, kako je.« Če gradbenega dovoljenja ne bodo prejeli, »druge možnosti ni. Če nam dajo nekje eno parcelo, saj to stane, tukaj pa parcela že je, treba je dati samo papirje za zemljo, ki za kmetijstvo ni vredna praktično nič, za bivanje bi bila pa edina primerna,« je še poudaril za Svet24TV.

Osebni arhiv
V Trbižu v Ljubnem ob Savinji, kjer ima družina Zager kmetijo, rešujejo, kar se rešiti da.

Osebni arhiv
V Trbižu v Ljubnem ob Savinji, kjer ima družina Zager kmetijo, rešujejo, kar se rešiti da.