Analize v drugi fazi

Bojan Kumer: Zbirni centri imajo dovolj kapacitet, količina odpadkov mora začeti upadati

S.R.
10. 8. 2023, 10.51
Posodobljeno: 10. 8. 2023, 13.21
Deli članek:

Na območjih, ki jih je doletela katastrofa, ob razdejani prometni infrastrukturi veliko težavo predstavlja tudi kopičenje odpadkov.

Primož Lavre / M24
Odvoz odpadkov v Ravnah na Koroškem.

S.R. / M24
Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Pristojne službe in sploh vsi, ki pomagajo pri odpravljanju posledic katastrofalnih ujm, na čelu z domačini v vsakem kraju, še naprej odstranjujejo gore in gore raznovrstnih predmetov, materialov, snovi, pravzaprav vsega, kar je zaradi poplav postalo neuporabno. Odpadki se tako kopičijo, zaradi hudo poškodovanih prometnih povezav pa se seveda pojavljajo težave z odvozom. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, sistem odvoza ne samo kosovnih, temveč tudi mešanih odpadkov deluje dobro. Ministrstvo je že od sobote nenehno v stiku z vsemi deležniki, kot so Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije, pa tudi komunalna zbornica in komunalna podjetja. Po njegovih besedah je zdaj ključno, da se zagotovi urgenten in čim bolj sproten organiziran odvoz odpadkov. Pri tem je bilo sicer treba marsikje nekoliko počakati, saj tega ni omogočala prometna infrastruktura. Dostop do teh najbolj prizadetih krajev ni bil mogoč.

Sašo Švigelj / M24
Moste pri Komendi

Kumer je izrazil tudi veselje nad dejstvom, da je med vsemi deležniki krožilo veliko idej o tem, kako si lahko med seboj pomagajo, a so izzivi na različnih območjih različni, ponekod pa se odpadki še naprej kopičijo. Po navedbah Kumra je njihov cilj, da se zadeva v nekaj dneh tako dobro sanira, da bo količina odpadkov na teh mestih začela počasi upadati. Opomnil je še, da je trenutno pomembno, da se ljudje obrnejo na regionalne centre oziroma civilno zaščito, ki koordinira odvoz odpadkov. Nekatere občine so določile tudi točke, kjer se lahko odpadki odložijo začasno, od tam pa se jih odvaža v zbirne centre, kjer jih nato ločujejo. Ti imajo dovolj kapacitet, je pojasnil minister.

Primož Lavre / M24
Odvoz odpadkov v Ravnah na Koroškem.

Analize in monitoringi šele v drugi fazi

Sežiganje lesa, kontaminiranega s poplavno vodo, lahko povzroči izpuste škodljivih snovi v zrak in s tem dodatno obremenjuje okolje ter ogroža zdravje ljudi. Prevzem teh odpadkov zagotavljajo izvajalci občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov, poroča STA.

Vsem deležnikom in ekipam na terenu se je obenem zahvalil za opravljeno delo in koordinirano akcijo ter jih prosil še za nekaj dni strpnosti, da se odpadke z vseh teh točk čimprej odpelje in da »ne pride slučajno do kakšne ekološke katastrofe.« Po besedah Kumra si želijo, da se ta začasna odlagališča izpraznijo v dveh tednih. Prebivalce je glede vprašanja ravnanja z odpadki pozval k upoštevanju navodil civilne zaščite in občin.

Kumer je še izpostavil dobro novico, da po informacijah civilne zaščite in uprave za zaščito in reševanje vsaj do današnjega jutra niso zabeležili, da bi prišlo do kakšnega izlitja nevarnih snovi oziroma ekološke katastrofe. Priznal je sicer, da se je to lahko zgodilo »mimo naših oči.« Analize in monitoringi bodo po njegovih navedbah sledili v drugi fazi, saj je zdaj ključno, da se ustavi oziroma zmanjša kopičenje odpadkov, da se te odpadke odpelje. Nato bo sledila druga faza, ko bo treba med drugim raziskati, ali so kje nastale posledice hujše narave, ki pa so trenutno pred našimi očmi skrite.

Sašo Švigelj / M24
Mengeš

Kaj gre kam?

Na ministrstvu so občine pozvali, naj občane opozorijo, da pri nadaljnjem čiščenju v največji možni meri nastale odpadke ločujejo in oddajajo ločeno, skladno z navodili oziroma na način, kot je veljal pred vremensko ujmo.

Generalna direktorica direktorata za okolje Tanja Bolte je na novinarski konferenci poudarila, da se lahko na ta začasna mesta zbirajo le kosovni odpadki ter električna in elektronska oprema, ki nimajo večjega vpliva na okolje, poroča STA. Drugače je z nevarnimi odpadki, denimo odpadnimi olji, kjer je treba ravnati po uveljavljenem sistemu odvoza. Za odvoz živalskih trupel je v Sloveniji vzpostavljena javna služba. Pokvarjena živila iz zamrzovalnih skrinj načeloma sodijo v črne zabojnike za mešane komunalne odpadke, uničena vozila pa je treba odpeljati v za to pristojne obrate. Odločitev glede usode takšnega vozila je sicer v pristojnosti lastnika.

Posebne deponije nameravajo urediti za mulj. »O tem se pravkar dogovarjamo, iščemo rešitve znotraj ministrstva in jih bomo naslovili na vse občine,« je povedala državna sekretarka. Gradbene odpadke je treba odpeljati v zbirne centre. »Zelo pomembno je, da se upoštevajo navodila ministrstva, civilne zaščite, občin in komunalnih podjetij,« je tako kot minister poudarila tudi Bolte.