Odstranjevanje posledic

Video: Na terenu vse razpoložljive sile, garali so vso noč, tako je videti pot v Črno na Koroškem

S.R./STA
10. 8. 2023, 09.13
Deli članek:

Na območjih, ki so jih opustošile ujme, se nadaljuje odpravljanje posledic, pri čemer so napori pristojnih služb še naprej v prvi vrsti usmerjeni v zagotovitev prevoznosti cest.

PGD Slavina/Zajem zaslonske slike
Delček svoje poti proti Črni na Koroškem so posneli gasilci PGD Slavina.

V delih Slovenije je prometna infrastruktura povsem uničena. Veliko cest je namreč še vedno neprevoznih, zaradi česar so nekateri zaselki še vedno odrezani od sveta. Še naprej se pojavljajo tudi motnje pri oskrbi s pitno vodo in električne energije. Delavci so posledice katastrofalnih poplav odstranjevali tudi ponoči, pri čemer glede na jutranje poročilo uprave za zaščito in reševanje na terenu posredujejo vse razpoložljive sile. V dele Gorenjske, Savinjske doline in Koroške so poleg gasilcev, drugih pripadnikov civilne zaščite in pripadnikov Slovenske vojske prispele tudi dodatne sile iz drugih držav EU. Gasilci PGD Slavina so medtem postregli s posnetkom poti proti Črni na Koroškem, kamor so se odpravili na pomoč. Črna, ki je med najhuje razdejanimi kraji, je bila razen zasilne povezave še do ponedeljka praktično odrezana od sveta.

Prisotni na terenu pomagajo pri črpanju vode iz poplavljenih objektov, poskušajo zagotoviti dostop do odrezanih naselij in prevoznost cest, odstranjujejo podrto drevje, naplavine ter oskrbujejo prebivalstvo s telekomunikacijami in električno energijo. Hkrati pomagajo pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Ob tem pomoč s helikopterji nudita vojska in policija, ki na nedostopna območja prevažata materialna sredstva. Na več območjih s poškodovanim vodovodom dovažajo tudi pitno vodo, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

V preteklih dneh so veliko nevarnost predstavljali tudi plazovi. Danes bo območje nad plaziščem in Koroško Belo, kjer je bila v minulih dneh odrejena nočna evakuacija prebivalcev, preletaval helikopter, saj se bodo pričela dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema.

Ponoči močnejši nalivi

Pretoki rek po Sloveniji se medtem postopoma zmanjšujejo. Včeraj pozno zvečer in v prvem delu noči se je po dokaj mirnem popoldnevu z nekaj plohami sicer pojavilo nekaj konkretnejših nalivov, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Tako so na merilni postaji Šmartno pri Slovenj Gradcu med 23.00 in 23.10 beležili 13,6 litrov padavin na kvadratni meter. Nevihta je potovala proti jugu. Posledično so v Medlogu pri Celju med 23.30 in 00.00 beležili 10,2 litra padavin na kvadratni meter. Na Trojanah pa med 00.00 in 00.30 13 litrov padavin na kvadratni meter, poroča Arso.

Obetajoča je tudi vremenska napoved, saj se bo po napovedih meteorologov danes čez dan delno zjasnilo. Popoldne sicer lahko nastane kakšna ploha, a Agencija RS za okolje ni izdala nobenega opozorila. V petek bo vreme sončno in nekoliko topleje, podobne razmere je pričakovati tudi v prihodnjih dneh.