Stoletne poplave

Foto in Video: V hišah ujetih veliko občanov, v Celju evakuacija več sto ljudi

S.R./STA
4. 8. 2023, 08.23
Posodobljeno: 4. 8. 2023, 11.58
Deli članek:

V delih Slovenije zaradi poplavljanja hudournikov in rek vladajo izredne razmere. Ponoči in zjutraj je bilo najhuje na Koroškem in Gorenjskem, kjer so bregove prestopile številne reke. Bes narave čutijo tudi v Savinjski dolini in na Celjskem.

Facebook/Štefan Rebernik
Črna na Koroškem je pod vodo.

Na Koroškem so številne ceste zaprte za promet, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se tudi številni plazovi, so za STA danes povedali na slovenjgraški upravi RS za zaščito in reševanje. Razmere se po njihovih navedbah spreminjajo iz minute v minuto, zaprt je most pri Dravogradu, zelo težko je priti do Prevalj in Črne na Koroškem. Na svojih domovih je ujetih veliko Korošcev, ki kličejo na pomoč, saj jih voda zaliva.

V Slovenj Gradcu so morali že dvakrat sprožiti sireno zaradi izlitja reke Suhadolnice. V Črni na Koroškem pa gasilci zelo težko pridejo do krajanov, saj je reka Meža zalila center mesta, zelo visok je tudi vodostaj reke Drave v Dravogradu. 

V Podpeci je meteorna voda zalila dvorišče in klet stanovanjske hiše. V Mušeniku zaradi zamašenega obcestnega propusta pa meteorna voda ogroža hišo in cesto. Cesta Črna na Koroškem-Sleme je zaradi plazu zaprta, obvoz je urejen. V Koprivni plaz ogroža hišo, zaradi zamašenega odvodnega jaška je ogrožena tudi tamkajšnje cesta. Dramatične razmere vladajo tudi v Mežici, kjer je Meža že zgodaj zjutraj prestopila bregove. Kot nam poročajo s terena, je reka s seboj že odnesla tri manjše mostove. Nič bolje ni na Ravnah na Koroškem in Prevaljah.

Na Mariborski cesti v Dravogradu meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo. Tam je meteorna voda podrla betonsko škarpo in odnaša cesto. Zajezen je Ojstriški potok na Podgradu. Večja količina blata, kamenja in vode pa je na regionalni cesti v Svetem Boštjanu. V Dovžah pri Mislinji zamašen obcestni jašek ogroža lokalno cesto Dovže-Razborca. V Ožbaltu v občina Podvelka gasilci iz kletnih prostorov stanovanjske hiše črpajo meteorno vodo. V Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem pa voda naraslega potoka ogroža hišo.

"Vsem tistim, ki kličejo na številko 112 svetujemo, da ostanejo v hišah, naj gredo v zgornje nadstropja, če je to možno, naj poskrbijo za svojo varnost," so še dejali na slovenjgraškem regijskem centru za zaščito in reševanje.

Solčava odrezana od sveta

Poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek je danes za STA povedal, da je večina cest v Zgornji Savinjski dolini neprevozna, do Občine Solčava pa se sploh ne more priti. Reka Savinja je namreč prestopila bregove, čez dan pa se težave z izlitjem reke pričakujejo na območju Laškega, ki naj bi bilo poplavljeno. Regijski center za obveščanje Celje pa je sprožil sirene zaradi velike poplavne nevarnosti.

Tudi Občino Šoštanj so prizadele hude poplave, doslej so našteli več kot 30 plazov, zato so ponoči morali evakuirati eno družino iz hiše v Florjanu. Zjutraj so evakuirali tudi stanovalce iz stanovanja v centru Šoštanja in še dve osebi iz Topolšice, je za STA povedal šoštanjski župan Boris Goličnik. Razmere v občini ocenjuje kot katastrofalne, vse pristojne službe pa so na terenu.

V Celju evakuacija

V celjski občini so že zjutraj sprožili sirene za splošno nevarnost, saj je pretila reka Savinja na širšem območju Celja. Okrog 11. ure se je krizni štab CZ MOC odločil, da bo evakuiral od 250 do 300 ljudi, ki živijo na območju od Špice proti Levcu, poroča Novi tednik. Po ocenah poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Celje Jožeta Plešnika so ocenili, da je to območje najbolj ogroženo ob morebitnem prihodu večjega vodnega vala iz Savinjske doline. Gasilci in policisti obveščajo prebivalce o možnosti umika na varno, a kot pravi Plešnik, ne morejo nikogar prisiliti, da bi odšel od doma. Ljudje si lahko poiščejo svojo nadometno zatočišče, sicer pa jim je občina zagotovila možnost začasne namestitve v Celjskem mladinskem centru.

Nekateri sprašujejo, kje v Celju je še mogoče dobiti protipoplavne vreče. Kot pravijo v štabu CZ, so razpoložljive vreče že uporabili v celjski bolnišnici, kjer so skupaj z gasilci zavarovali kletne prostore in umaknili aparature na varno, še poroča Novi tednik.

Celjsko podjetje ZPO je odprlo garažne hiše v mestu, vendar je zaradi nepredvidljivih razmer svetujejo, da je varneje, če občani avte parkirajo na obrobju mesta, in sicer na Hudinji, CityCentru oziroma višje ležečih območjih. Celjska civilna zaščita opozarja občane, ki živijo v bližini rek, predvsem Savinje in Ložnice, da nemudoma začnejo umikati predmete z nižje ležečih delov, saj obstaja predvsem za reko Savinjo velika nevarnost razlivanja. Občinski štab civilne zaščite je že aktiviran, pristojne službe izvajajo predvidene ukrepe zaščite po načrtu zaščite in reševanja pred poplavami. Tovrstni državni načrt je tudi že aktiviran.

Na območju Kamnika smrtna žrtev

Padavine so povzročile poplave tudi v osrednji Sloveniji. Roman Koncilja, poveljnik Gasilske zveze Komenda, ki je pod vodo, je razglasil izredne razmere. Z območja doline Ličnice v občini Medvode pa so se odločili evakuirati stanovalce. V Kamniku so zaprli vrtce, vse ceste so neprevozne. Občani sporočajo, da je Kamnik »odrezan od sveta«, cesta niso prevozne, gasilci rešujejo življenja, starejšo žensko pa so našli mrtvo. Ob tem portal Kamnik.info poroča, da naj bi na območju Bistričice, majhnega naselja v občini Kamnik, voda odnesla starejšo osebo.

Bobo
Poplave v Kamniku.

Gorenjska pod vodo, težave povzročajo tudi plazovi

Obilne padavine so na številnih območjih Gorenjske povzročile razlivanje vodotokov in zemeljske plazove. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je za STA pojasnil, da je trenutno najbolj prizadeto škofjeloško območje s Selško in Poljansko dolino, ki sta zaradi zaprtih cest odrezani. Težave so tudi v tržiški občini.

"Dejansko je cela Gorenjska pod vodo," je situacijo na kratko povzel Šmid. Kot je pojasnil, je na območju potoka Mošenik v tržiški občini voda prestopila bregove in približno dva kilometra dere po cesti.

O poplavljenih cestah in objektih, med katerimi so tako stanovanjski, kot gospodarski in tudi drugi objekti, prav tako poročajo s širšega škofjeloškega območja.

Štab Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane sporoča, da hiše in ceste ogrožajo tudi številni plazovi. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebija je v intervenciji plaz zasul in poškodoval gasilsko vozilo, poplavljena je športna dvorana v Gorenji vasi.

Občane prosijo, naj ravnajo samozaščitno, se čim bolj samoorganizirajo, saj zaradi številnih intervencij gasilci in drugi, ki pomagajo pri reševanju trenutno najbolj urgentnih situacij, ne morejo takoj posredovati.

Bobo
Na Gorenjskem poplavljajo številne reke.

Ljudem svetujejo, naj se ne odpravljajo od doma, tudi na delo ne, če ni nujno potrebno, saj so številne ceste po občini, vključno z dostopi v Poljansko dolino iz smeri Škofje Loke, Cerknega in Žirov, neprevozne zaradi poplavljanja, podrtega drevja in plazov. Priporočljivo je tudi, da se občani ne zadržujejo v bližini vodotokov, naj spremljajo vremenske razmere ter pazijo na svojo varnost in varnost bližnjih.

Iz Žirov poročajo, da je zalitih več kot 100 objektov, med njimi tudi več podjetij in gospodarskih objektov. Prevoznost cest je trenutno omejena ali nemogoča, na terenu pa so vse razpoložljive gasilske in ostale interventne enote.

Ker je količina dogodkov zelo velika, občane prosijo za strpnost. Prav tako jih prosijo, naj se obnašajo samozaščitno, se ne sprehajajo ali vozijo čez poplavljena območja. Prosijo tudi, da si medsebojno pomagajo in naj ne pozabijo na starejše in onemogle.

Bobo
Na Gorenjskem poplavljajo številne reke.

Tudi Šmid apelira na ljudi, naj tisti, ki le lahko, danes ostanejo doma in naj nenujne zadeve preložijo. Kot je zagotovil, so vse intervencijske službe po vseh prizadetih območjih Gorenjske na delu. Poročil o morebitnih žrtvah ali poškodovanih pa vsaj zaenkrat ni.

Zaradi izrednih vremenskih razmer in posledičnega kaljenja vodnih virov je marsikje na Gorenjskem uveden ukrep preventivnega prekuhavanja pitne vode. Ta ukrep med drugim velja na delu območja Komunale Kranj za Tupaliče, Hotemaže, Visoko, Milje, Kokra, Potoče, Olševek in Luže, na območju tržiške občine za Tržič, Presko, Jelendol, Dolino, Paloviče ter Ljubelj, pa tudi za številne uporabnike na Škofjeloškem, priključene na javni loški vodovod in Javni vodovod Rovte-Lenart-Luša.