Šok in groza

Foto in Video: Dramatični prizori s Koroške, poplavljeni kraji in mesta vzdolž reke Meže

R.T.
4. 8. 2023, 07.29
Posodobljeno: 4. 8. 2023, 12.25
Deli članek:

Dramatične napovedi vremenoslovcev so se uresničile. V zahodni, severni in osrednji Sloveniji poplavljajo številne reke in hudourniki. Med najhuje prizadetimi regijami je Koroška, zlasti Mežiška dolina.

Neurje.si / Facebook
Poplavljen center Raven na Koroškem.

Reka Meža je pretila že v večernih urah, njen vodotok pa je nato samo naraščal. Deloma je poplavljala že v nočnih urah, a je bes narave najhuje udaril v jutranjih urah. Korošci se srečujejo z obsežnimi poplavami, Meža pa poplavlja vzdolž celotnega vodotoka. Kot smo že poročali, so se v več krajih oglasile sirene, ki opozarjajo na splošno nevarnost.

Meža je med drugim zalila tudi cesto med Mežico in Prevaljami. Spodnji dramatičen posnetek prihaja s Poljane, kjer so reševali voznico, ki se je znašla v primežu deroče vode, poročajo na Facebook strani Koroška Čveka. »Gospo smo hvala bogu iz avta rešili s štrikom, ker sva bila po naključju v bližini dva plezalca in sva imela opremo v avtu. Gospa je na varnem, presrečna, da je preživela to grozo,« jim je dogajanje opisal Jasmin Bajrektarevič, eden od pogumnih rešiteljev. Dodal je še, da so »bili vsi malo v šoku. Gospa je kričala iz avta na pomoč in mi smo hitro ukrepali, saj smo ugotovili, da gasilci ne morejo do nas.«

Po vsej Koroški je zalitih veliko hiš in kleti, sprožili so se tudi številni plazovi, pri čemer se razmere spreminjajo iz minute v minuto. Poplavljeni so kraji ob celotnem toku reke Meže, v domovih, ki jih zaliva voda, pa je ostalo ujetih veliko Korošcev. V Slovenj Gradcu so morali že dvakrat sprožiti sireno zaradi izlitja reke Suhadolnice. V Črni na Koroškem pa gasilci zelo težko pridejo do krajanov, saj je reka Meža zalila center mesta.

»Razmere se ne izboljšujejo, še vedno imamo izredno stanje, imamo ogromno delov regije pod vodo, prometnice so prekinjene in poplavljene, mostovi porušeni,« je za STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Po zdajšnjih podatkih je v regiji ogromno infrastrukture uničene in poplavljene. Zaradi naraslih rek Meže in Mislinje ter hudournikov je veliko prošenj za evakuacije ljudi, a trenutno težavo predstavljajo prekinjene prometnice in tudi poslabšanje vremena, ki bi omogočilo helikoptersko pomoč, za katero so zaprosili, je dejal Matijevič.

STA
Poplave v Mežici.

V Podpeci je meteorna voda zalila dvorišče in klet stanovanjske hiše. V Mušeniku zaradi zamašenega obcestnega propusta pa meteorna voda ogroža hišo in cesto. Cesta Črna na Koroškem-Sleme je zaradi plazu zaprta, obvoz je urejen. V Koprivni plaz ogroža hišo, zaradi zamašenega odvodnega jaška je ogrožena tudi tamkajšnje cesta. Dramatične razmere vladajo tudi v Mežici, kjer je Meža že zgodaj zjutraj prestopila bregove. Kot nam poročajo s terena, je reka s seboj že odnesla tri manjše mostove. Desni breg Meže v Mežici je odrezan od sveta, saj je poplavilo edini širši most, ki vodi na drugo stran. Poplavljeno je celotno središče Raven na Koroškem. Izredne razmere vladajo tudi na Prevaljah. Krajani ob tem poročajo, da so zaradi pomanjkanja pitne vode pošle zaloge tudi v tamkajšnjih trgovinah. V Mežiški dolini je pretrgan tudi vodovod, zato pristojni že iščejo možnosti zagotavljanja pitne vode za gospodinjstva. Nimajo pa še točnih informacij, kje točno ni vode.

Razmere so kritične tudi drugod na Koroškem. Tako je reka Mislinja prelomila most na glavni cesti Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem Vrhu. Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec medtem prebivalce širše Koroške in Savinjsko-Šaleške regije obveščajo, da je zaradi izrednih razmer močno ovirana dostopnost do bolnišnice in da so tudi zdravstvene ekipe močno okrnjene, še poroča STA. »Zagotavljamo lahko le nujno oskrbo že hospitaliziranih bolnikov in drugih nujnih stanj pri napotenih, zato prosimo, da redno naročeni na ambulantne preglede in posege danes in do umirjanja razmer ne prihajajo v bolnišnico,« so navedli v bolnišnici.