Dodatek k pokojnini

Take počitnice si lahko privoščijo slovenski upokojenci

Andraz Zupancic
27. 6. 2023, 11.37
Posodobljeno: 27. 6. 2023, 11.48
Deli članek:

Z letošnjim dodatkom, oziroma upokojenskim regresom, ki znaša od 145 do 455 evrov, si upokojenci poleti vseeno ne bodo mogli privoščiti prav veliko.

Marko Vavpotič / M24
Upokojenci z dodatkom raje poskrbijo za kurjavo.

Tudi za upokojence, ki iz desetletja v desetletje predstavljajo večji del slovenskega prebivalstva, lahko vsak dodaten evro pomeni razliko med normalnim življenjem ali bivanjem na robu. Kdor je delal polno delovno dobo in redno vplačeval v pokojninsko blagajno, si tega vsekakor ne zasluži. Problematika življenjskega standarda upokojencev je kot jara kača, rešuje se že leta. In mnogokrat so upokojenci upravičeno nezadovoljni in razočarani. Mnogi so hvaležni za vsak dodaten evro in letos bodo prejeli letni dodatek, ki bo izplačan skupaj z junijskimi pokojninami. Prejelo ga bo 609.498 uživalcev pokojnin, država pa bo iz blagajne morala nakazati skupni znesek 162.286.270 evrov.

Vsak evro pride prav

Seveda vsi ne bodo dobili enako, letos so na novo določeni zneski, ki opredeljujejo kategorije prejemnikov in višine nadomestil. 135.068 upokojencem, ki prejemajo pokojnino v znesku do 600 evrov, se bo letni dodatek izplačal v višini 455 evrov. Nekaj manj kot 127 tisoč upokojencem, ki prejemajo pokojnino od 600 do 720 evrov, bo pripadel letni dodatek 315 evrov, malo manj kot 102 tisoč, katerih pokojnina je med 720 in 850 evri, pa jih bo prejelo po 255 evrov. Za najmanjšo skupino prejemnikov, 88.338 upokojencev, ki prejemajo pokojnino od 850,01 evra do 1020 evrov, bo letni dodatek znašal 205 evrov. Malce presenetljivo pa je, da je največja skupina »najbogatejših« prejemnikov dodatka; teh je 157.385, in ker imajo pokojnine nad 1020 evri, so letos upravičeni do 145 evrov dodatka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Za nekaj dni v toplicah

Kaj pa bi si lahko upokojenci za ta denar sploh privoščili? Če si ogledamo ponudbo nekaj toplic, ki so sicer med upokojenci zelo priljubljene, ugotovimo, da bi lahko denimo upokojenec za tak znesek v Banovcih v juliju prenočil do tri noči. Tisti z manjšimi dodatki pa niti to ne.

V Moravskih Toplicah velja podobno, v termah Lendava pa bi lahko prenočil celo štirikrat. V hotelu Bernardin na morju največji znesek dodatka ne bi zadostoval za več kot eno noč, v Ankaranu bi zadostoval za dve noči. Čeprav je poletje, sicer skrbni upokojenci računajo tudi že nekaj mesecev vnaprej in bi pri trenutni ceni kurilnega olja lahko v najboljšem primeru kupili dobrih 400 litrov kurilnega olja.

V apartmajih in nekaj cenejših nastavitvah bi sicer upokojenec lahko »pridobil« še kakšno dodatno noč, a to je največ, kar letošnji dodatek omogoča. Zato verjetno marsikdo pogreša turistične bone, ki so tudi upokojencem, kot eni najbolj finančno ranljivih skupin, omogočili preživljanje počitnic na malce drugačni ravni.

Profimedia
Ob trenutnih cenah turističnih aranžmajev si lahko upokojenci lahko privoščijo le kakšen dan ali dva oddiha.

Tako ta denar upokojenci praviloma uporabijo drugje, in ne za počitnice, saj so stroški vsakodnevnega življenja že dovolj visoki. Z letošnjimi dodatki še zdaleč ne morejo biti zadovoljni, tako meni tudi podpredsednica Društva Srebrna nit Marina Tavčar Kranjc.

Protizakonito in premalo

Po mnenju ZDUS je dodatek prenizek, da bi si lahko kateri od upokojencev po zaslugi tega privoščil dopust. »Prav tako je delitev na pet razredov protizakonita, saj zakonski predpis glede letnega dodatka govori o dveh razredih, in v ZDUS vseskozi opozarjamo, da so taka izplačila nezakonita,« je povedal Črt Kanoni z ZDUS. 

Sprašuje se, kaj lahko človek naredi z izplačilom 145 evrov? Po njegovem mnenju gre za podcenjevanje in nespoštovanje minulega dela, delovne dobe in plačevanja prispevkov. »Več kot 35 odstotkov upokojencev si ne more privoščiti dopusta, s tako miloščino raje poskrbijo za kurjavo za prihajajoče hladnejše dni in za ozimnico,« je jasno povedal. 

Enkratnemu bombončku ne verjamejo

Društvu Srebrna nit razmišljajo podobno. Po njihovem mnenju je to le enkraten »bombonček«, ki morda lahko odpravi kakšno razpoko v proračunu upokojenca, a to še zdaleč ne spremeni njegovega finančnega položaja. »To ni način reševanja težav, ki se jih je nabralo kar nekaj. In verjamem, da s tem nihče ni zadovoljen,« je povedala Marina Tavčar KranjcDodala je, da bi bil to dodatek v pravem pomenu besede, če bi ga uskladili z inflacijo, sicer pa je le mašilo, da se usklajevanja ni treba niti lotiti. To preprosto ni in ne sme biti rešitev: »Pravi dodatek k dopustu ali pred novim letom, ko je tradicionalno nekaj več stroškov, bi bil dobrodošel. V resnici je le pesek v oči.« 

Pri ZDUS dodajajo, da vlada kljub sklepu sveta ZPIZ ni privolila v 3,5-odstotno uskladitev pokojnin, ki bi vsaj malo ublažila cenovni udar: »Seveda bo v prihodnje le še slabše, tekoči stroški sledijo stopnji inflacije, pokojnine pa ostajajo na enaki ravni

Profimedia
Upokojencem bo dodatek izplačan 30.06.