Žvenket orožja

Belorusija v polni bojni pripravljenosti

M. T. V.
27. 6. 2023, 11.20
Posodobljeno: 27. 6. 2023, 15.47
Deli članek:

Potem ko je po dogovoru s Putinom tja priletel šef Wagnerja, je beloruski predsednik Lukašenko aktiviral vojsko, saj se boji »grožnje z Zahoda«.

Profimedia
Aleksander Lukašenko

V Belorusijo naj bi danes zjutraj prispel vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, kar je bil del dogovora z ruskim predsednikom Putinom, da se je upor skupine Wagner, ki je s konvojem že krenila proti Moskvi, končal brez prelivanja krvi.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zdaj razglasil stanje polne bojen pripravljenosti, poročajo beloruski državni mediji. »Dal sem ukaz, da gre vojska v stanje polne bojne pripravljenosti,« je potrdil. Dejal je še, da je Rusija trenutno na testu vzdržljivosti. »Ne bom tajil, hudo je bilo gledati dogajanje na jugu Rusije. Pa ne le meni, številni naši državljani so si to zelo vzeli k srcu. Samo ena je mati Rusija.« Opozoril je še, da grožnja z Zahoda visi tudi nad Belorusijo, a da ima Minsk vsa potrebna tehnična sredstva, da se jim lahko upre. »Naša domovina od Bresta do Vladivostoka – to je naš teritorij, naša svoboda, tu živijo naši ljudje. Zgodovina se še spominja: Belorusi znamo braniti svoje ozemlje. Bilo smo in bomo močnejši od vseh izzivov!« Dodal je , da se je Belorusija zadnjih trideset let pripravljala na vojno, zato danes živi v miru.

Da bo zdaj prišlo še do nemirov ali celo hujšega v Belorusiji, se boji tudi Litva, ki je pozvala Nato, naj ojača svoje vzhodno krilo, Nemčija ji je zato že obljubila, da v Litvo pošlje štiri tisoč nemških vojakov.

Ruska varnostna služba je medtem javno potrdila, da je opustila obtožbe proti Wagnerjevim vojakom. »Kazenski postopek, ki se je začel zaradi oboroženega upora zasebne vojaške družbe Wagner, je bil zaključen,« je sporočila Ruska varnostna služba FSB. Putin je Wagnerjevim vojakom dejal, da se lahko priključijo ruski vojski, odložijo orožje in se vrnejo domov ali pa odidejo v Belorusijo s svojim vodjo Prigožinom. A ameriški inštitut za preučevanje vojn (ISW) opozarja, da gre pri tem lahko za past, ki jo Putin pripravlja upornikom. Belorusija je v preteklosti Rusiji že izročila trideset wagnerjevih borcev, zakaj ne bi tega ponovila?